Michal Koštuřík
13. října 2021 • 17:07

Fajn život. Fajn hokej. Fajn Zlín. Jak najít ideál ve čtrnácti dnech

Vstoupit do diskuse
10
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

BLOG MICHALA KOŠTUŘÍKA | Musela to být fakt dřina. Celých čtrnáct dní usilovné práce na příchodu nového trenéra pro extraligový Zlín. Jedenáct členů představenstva, tři členové dozorčí rady, tři jednatelé, čtyři členové prezídia. Chlapů jako na vesnické zábavě. A ona to taky byla pěkná veselka, když po dvou týdnech pánové v prohlášení „nečekaně“ sdělili, že u mužstva zůstávají Luboš Jenáček a Martin Hamrlík. Plus přichází neúspěšný kouč Luboš Rob (Jenáčkův kamarád, vyhozený od druholigového Písku) jako první asistent. Jeden by nevěděl, jestli se smát nebo brečet. Věční rýpalové a kritici, tady máte změnu, po které jste volali!



Jednoduše řečeno, nikdo jiný než Jenáček ve finále k mání nebyl. Omáčka kolem jsou výmysly, snaha o lakování černé reality. Divadlo pro veřejnost. Žádný vhodný kandidát nepřijal podmínky klubu, ve kterém se po mistrovském roce 2014 tvrdě usnulo a spí se do dneška. Takže: Luboši, Luboši, Martine, zachraňte nás!

Odborná úvaha prezidenta klubu Jiřího Korce, že pod Jenáčkem udělal poslední tým tabulky výkonnostní progres a proti silným soupeřům málem bodoval, snad ani nepotřebuje další komentář. Primátor města (ano, to je stejná osoba) tím rozšířil svůj vklad do českého hokeje o další kouzelný výrok. Je fakt, že ten předsezonní o útoku na titul s nejlepším trenérem (Svobodou) a brankářem ( Kašíkem ) nepřekonal. Nasadil si laťku příliš vysoko.

Kdo neví, tak Berani všech pět zápasů po Jenáčkově nástupu prohráli. Hra není o nic lepší než za Roberta Svobody, který z této truchlohry radši rychle vycouval. Byť ne úplně dobrovolně, ale pod tlakem okolí. Jinak: Tohle dávno není o trenérech.

Jenáček s věčným asistentem Hamrlíkem byli vedením předem jasně označeni za provizorní řešení. Nejdřív na pár dnů, pak na týden, na dva… Osmačtyřicetiletý Jenáček o funkci šéfa seniorského áčka nijak nestál, měl rozdělanou práci u juniorky. Svým svěřencům také sdělil, že se k nim brzy vrátí. Taky nevěřil, že by široký štáb funkcionářů nenašel jediného kouče, který by se ve Zlíně pokusil o zázrak. Nakonec strčil hlavu do oprátky on, jelikož má v povaze loajalitu a bojovné srdce. Takový byl už jako hráč, navíc má ve Zlíně kořeny a pochází z hokejové rodiny. Víc za tím nehledejte.

Doplnění realizačního týmu o asistenta sportovního manažera Petra Lešku , trenéra individuálních dovedností Petra Čajánka a kondičního kouče Libora Chytila vypadá navenek interesantně. Fanoušci byli nasyceni jmény, leč obsah této změny netuší nikdo. Management si nedal práci vysvětlit, co konkrétně budou mít dotyční pánové na starosti. A jak často. Pokud se v půlce října zjistilo, že hráči nemají patřičnou fyzičku (což asi bude pravda) a že je potřeba naučit centry buly, fajn. Jen trošku pozdě, ne?

Úplnou záhadou je role Petra Lešky. Bývalý skvělý útočník bude dělat asistenta Martinovi Kotáskovi. Ten je zároveň vedoucím týmu a funkci sportovního manažera mu před sezonou s úlevou předal Robert Svoboda. Zajímá mě, co bude mít Leška na starosti, když Zlín žádné přestupy nedělá a není schopen ani sehnat trenéra. Vařit Kotáskovi kafe? Ale peníze prý jsou, tak snad se nějaká důstojnější práce pro jednu z klubových legend najde.

Každopádně by byl Leška platnější každý den na ledě než v obskurní pozici, kterou se nikdo neobtěžoval popsat. Těmto změnám se mělo věnovat daleko více komunikační péče než frázím o tom, jak se po čtrnácti dnech intenzivního hledání zjistilo, že provizorní řešení je vlastně ideální. Tomu nemůže věřit ani primátor Korec.

Na druhou stranu, ono vlastně ideální je. Protože nikdo lepší do tohoto panoptika, jemuž hrozí sestup z nejvyšší soutěže seniorů i juniorů, vlézt nechtěl.

Takhle dopadají kluby, které (ne)řídí politici. Vinit za porážky hráče a trenéry není v tomto případě úplně na místě. Klišé o tom, že ryba smrdí od hlavy, na hokejový Zlín krásně pasuje. Jenže těch hlav je nějak moc a žádný statečný princ není na obzoru.  

P.S. Největší radost ze zlínské tragikomedie má Jaromír Jágr a jeho Kladno. To je jediný soupeř, se kterým se můžou Berani aktuálně hokejově měřit.

PSG Berani Zlín Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
10
Články odjinud


Články odjinud