Miroslav Horák
19. srpna 2016 • 17:02

Bříza je velká garance. Ale jen on sám Spartu na úrovni neudrží

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když někdy před rokem deník Sport přišel s informací, že se ve Spartě plánuje radikální změna v majetnické struktuře, kápo klubu Petr Speychal s tradičně ohnivou gestikulací ověřené zprávy vehementně dementoval. Vida, rok se sešel s rokem a máme tady prodej pražského klubu do rukou Petra Břízy. Éra Sportovního holdingu Praha je u konce, tím i Speychalovo účinkování na známé holešovické adrese.



Mimochodem, s podnikáním SHP na pražském teritoriu úzce souvisel i projekt Lva Praha, jenž jak známo shořel už po druhém roce, byť výsledkově veleúspěšném. Přesto nevyšlo původně plánované a na tiskové konferenci oznamované dlouholeté začlenění na pódiu KHL, nemluvě o posilování Patrikem Eliášem či dokonce Jaromírem Jágrem . Ale to jen tak na okraj.

Zároveň je na místě zmínit, že díky přítoku financí z lůna SHP si Sparta mohla dovolit žít čtyři roky na poměrně vysoké noze a spřádat po několik let mistrovské plány.

Nicméně, z pohledu z venku mi vychází, že nástup Petra Břízy v ruku v ruce s odchodem kontroverzního miliardáře Petra Speychala, jímž ovládaná firma ČKD Praha má podle výpočtu daňové Kobry doplácet na daních státu téměř 800 milionů korun, je pro Spartu pozitivním krokem. Rázem bude v mnoha kruzích vnímána průhledněji, čistěji.

Petr Bříza je garancí toho, že sparťanské hodnoty v klubu přetrvají v podobě, v jaké si ji drtivá většina fanoušků představuje. Zatímco pod velením SHP jste nikdy dopředu nevěděli ani netušili, co se bude v horizontu roku či dvou dít (na což přesně ukázal skon Lva v KHL), nástup bývalého vynikajícího brankáře do nejvyšší možné pozice, je zárukou stability. Jsem přesvědčený, že dlouhodobé.

Což je první úhel pohledu.

Druhý v sobě nese jistou neznámou. Za Břízou nejdou jeho vlastní peníze, musí je tedy sehnat jinde. Jak se k nim dostane? Pomocí stále stoupajícího vlivu. I díky (nebo především díky) vstupu do politiky se někdejší reprezentant dostal do důležité sféry byznysu, kde hledá a zatím se zdá, že nachází, opěrné sloupy fungování svého nového projektu.

Ovšem i tady platí, že penězovod v potřebné kvantitě nemusí téci pořád. V nastalé euforii a v začátcích nové epochy se z kohoutu peníze povalí, to nebude problém. Jak tomu bude v příštích letech, dnes nedokáže říci nikdo, ač partnerství firem s „novou“ Spartou může nyní vypadat do skonání věků.

Leccos mohou naznačovat Břízova vyjádření o tom, že budoucnost klubu se ocitá i v rukách sparťanských fanoušků, v síle jejich podpory ticketingu a merchandisingu. Jinak řečeno, jakmile fanoušci nevynaloží dostatečný zájem o kupování lístků, dresů, šál a dalších propriet, hrozí pokles zájmu o Spartu i na jiných úrovních, což s sebou nese dopad na rozpočet a skutečné možnosti klubu na extraligové scéně.

Pro Břízu a spol. musí být cílem nadchnout rudou rodinu podobně, jako se to povedlo Liboru Zábranskému v Brně v případě kdysi klinicky mrtvé Komety.

Schopnosti na to má.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud