Miroslav Horák
4. dubna 2019 • 23:09

Za to může Zachar! Tohle ale není někdejší protiva z Letné

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nezaujatý fanoušek hokejové Tipsport extraligy si musí mnout ruce, série mezi Libercem a Kometou je po úvodní sadě hrané pod Ještědem srovnaná 1:1, což slibuje dlouhou a vypjatou semifinálovou řež. Příznivce obou týmů zároveň asi píchá u srdce z dosavadních dramat a potí se jim čelo, ale jen houšť. Protože tohle je reklama na domácí hokej. A na povrch klíčí i zajímavé příběhy. Třeba ten Marka Zachara, dvacetiletého expresu v liberecké sestavě.



Ne, ve čtvrtek pozdě večer mu nebylo do skoku. Po třech hodinách boje prohrál. Ale mohl se s klidným svědomím podívat do zrcadla. Byl to totiž on, kdo z domácího tábora zapsal nejkřiklavější pozitivní dojmy. Hrál skvěle, zařídil oba góly Tygrů a oživil dávno zapomenuté zvolání: Za to může Zachar! Byť v poněkud jiných intencích.

To bylo tak… V osmdesátých letech fotbalovou Letnou okupoval neoblíbený kouč Ján Zachar. Tehdejším sparťanským ikonám v čele s Janem Bergerem náročný a nepřístupný slovenský protiva nesedl, studený vztah kabiny vůči šéfovi rychle přesídlil i do ochozů. Jakmile se něco nepovedlo a zápas stál za starou bačkoru, z tribun se snášelo sborové: Za to může Zachar! Averze vůči kouči došla tak daleko, že hráči odmítali se Zacharem vyhrát trofej, to aby nebyl pod žádnou podepsaný a rudá historie na něj časem zapomněla.

Liberecký Zachar, to je jiná. Mezi příznivci Tygrů je oblíbený, díky plodné semifinálové produkci ještě víc. Už ve středu senzačním únikem přes tři zkoprnělé brněnské hráče zařídil třetí tygří trefu, ve čtvrtek sepsal scénář k oběma úvodním gólům Liberce.

SESTŘIH: Liberec - Kometa 2:3pp. Hosté srovnali sérii, dělovkou rozhodl Mueller
Video se připravuje ...

Zachar, to je mezi extraligovými hokejisty Martina Sáblíková . Rychlobruslař par excellence, někdy možná až zbytečně moc rychlý… Kolikrát už se stalo, že se lehce prodral do samostatného úniku, ale v tom kvapíku nestihl porovnat myšlenku zakončení s prací rukou…

Zachar, to je také jednotka vitality. Čtvrteční partie byla jeho 75. utkáním sezony! Vedle 53 utkání za Tygry (6+7), zvládl ještě 23 duelů za farmu v prvoligových Benátkách. Hotový nezmar.

Bývalý stálý mládežnický reprezentant je nejznámější postavou obce Bulovka, kde žije ani ne tisíc obyvatel, do Liberce se dostal z Frýdlantu jako desetiletý klučina, talentu si všiml Bartoloměj Salanský, jenž má na hráče s potenciálem čuch. Handicap menší postavy (oficiálně 175 cm) dávno dorovnal úžasným pohybem, pokud ještě dokáže zesílit, může mít před sebou výjimečnou budoucnost. Ostatně, ne náhodou byl kapitánem loňské reprezentační dvacítky.

Liberec ho (nejen) v Brně bude potřebovat, z dvacetiletého borce se stává tajná zbraň Tygrů.

Liberec - Kometa: Blesková odpověď! Krenželok vystihl puk a naservíroval ho Zacharovi, 2:1
Video se připravuje ...

Liberec - Kometa: Po pár sekundách druhé třetiny otevřel skóre Krenželok, 1:0
Video se připravuje ...

Liberec - Kometa: Americký sniper Mueller rozhodl zápas bombou z mezikruží, 2:3pp
Video se připravuje ...

Brněnští hokejisté oslavují vítězství v druhé semifinálové bitvě s Libercem. Stav série je 1:1 na zápasy
Brněnští hokejisté oslavují vítězství v druhé semifinálové bitvě s Libercem. Stav série je 1:1 na zápasy

Góly

Domácí: 20:17. L. Krenželok, 37:22. M. Zachar

Hosté: 34:50. Dočekal, 50:55. Orsava, 69:36. Mueller

Sestavy

Domácí: Will (Schwarz) – Kolmann, Derner, T. Hanousek, Šmíd (A), Havlín, Ševc, Doherty – Ordoš, L. Hudáček, Birner – Lenc, Filippi, M. Kvapil – M. Zachar, P. Jelínek (C), L. Krenželok – Lakatoš, Redenbach, J. Vlach.

Hosté: Čiliak (Vejmelka) – O. Němec (A), Baranka, Štencel, Gulaši, Z. Michálek, Bartejs, Malec – Mueller, P. Holík, Zaťovič (A) – Orsava, M. Erat, Plášek ml. – Vondráček, L. Čermák (C), Dočekal – Köhler, Kusko, Mallet.

Rozhodčí

Jeřábek, Hradil – Brejcha, Jelínek

Stadion

Home Credit Aréna, Liberec

Návštěva

7 500 (vyprodáno) diváků

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud