Ondřej Němec
2. června 2019 • 17:06

Konec krále Joshuy? Příběh velikána se zastavil, ještě ho ale neodepisujte

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Příběh neporazitelného ringového supermana jednoznačně skončil. Anthony Joshua musel předat čtyři pásy světového šampiona do rukou nepříliš známého bojovníka Andyho Ruize Jr. Ten sice vyhrál velmi překvapivě, není ale důvod hned zpochybňovat dosavadní úspěchy britského sportovního hrdiny. Prohrát může každý. O kvalitách devětadvacetiletého oblíbence publika rozhodne teprve odveta.



Kdo by to byl řekl, že se Anthony Joshua bude z New Yorku do Londýna vracet se svěšenou hlavou. Dost možná podcenil Američana Andyho Ruize nejvíc on sám. Každopádně, výsledek zápasu je nezpochybnitelný a příběh nepřekonatelného britského velikána se zastavil.

Souboj ale probudil mnoho Joshuových kritiků, kteří šmahem shazují jeho dosavadní úspěchy a tvrdí, že byly jen zásluhou náhody a dobrého managementu. Takové hodnocení si ale špičkový boxer jako on nezaslouží.

Možná lze zpochybňovat Joshuovo vítězství na olympiádě v roce 2012. Ano, bojoval na domácí půdě a zvítězil na body. Výhru ale tehdy nedostal úplně zadarmo.

Nicméně v roce 2013 vstoupil miláček britského publika do profi ringu a tam stínal soupeře velmi razantně. Prvních třináct dokonce sejmul během prvních třech kol. Dokonce knokautoval i Kevina Johnsona, amerického ranaře, kterého do té doby neukončil před limitem ani Vitalij Kličko . Mimochodem Johnson boxoval minulý rok i s novým vládcem těžké váhy. Ruiz ho sice porazil, ale pouze na body, to Joshua srazil Johnsona do provazů už ve třetím kole.

Devětadvacetiletý Brit má za sebou dvaadvacet profesionálních triumfů, které dokázal ukořistit nebývale suverénně. Každý úspěch lze samozřejmě zpochybňovat. A tak někteří kritici tvrdí, že když například zápasil s Vladimirem Kličkem, byl už Ukrajinec dávno za zenitem. Na druhou stranu, Joshua jej dokázal knokautovat, což se Tysonovi Furymu o dva roky dříve nepodařilo.

Zkrátka a dobře, britský hrdina padl, to ale není důvod k tomu, znevažovat jeho dosavadní výsledky. Naopak stojí za to vyzdvihnout kvality jeho přemožitele, ač jsou třeba těžko uvěřitelné. Kdo by to do podsaditého Američana mexického původu řekl?

Buď je tak skvělý, že opravdu patří na trůn těžké váhy, nebo měl Joshua prostě špatný den. I tak by ale Ruiz patřil do fantastické čtyřky těžkotonážníků, společně s Joshuou, Furym a Deontayem Wilderem.

O všem rozhodne odveta, ke které nejspíš dojde na začátku prosince.

Jedno je ale už teď jasné, Anthony Joshua si zaslouží respekt minimálně za to, co doposud pro box udělal. Dokázal k němu přitáhnout lidi jako v minulosti málokdo a jeho zápasy nebyly nikdy žádná nuda. Ani ten, co prohrál.

Andy Ruiz poslal Joshuu několikrát k zemi
Andy Ruiz poslal Joshuu několikrát k zemi

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud