Ondřej Škvor
27. listopadu 2021 • 05:00

Pelta je vinen. Svůj podíl má i stát, na ministerstvu vládl chaos

Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ ONDŘEJE ŠKVORA | Miroslav Pelta, věren svému povahovému nastavení, se pohyboval při rozdělování sportovních dotací na hraně i za ní a soud ho kvůli tomu poslal do vězení. Na šest let, což není málo. Jedná se o zprávu, která svou silou přehluší jiné výstupy, které během roku a půl přineslo soudní jednání. A sice ty, že na ministerstvu školství mládeže a tělovýchovy v dotčené době, tedy v letech 2016 a 2017, panoval nebývalý chaos. Takový, za který se ve škole dávají pětky.



To nemá být Peltova obrana či námitka vůči verdiktu soudkyně Lenky Cihlářové. Ten je třeba respektovat, stejně jako příští rozsudek Vrchního soudu, ať už bude podobný, mírnější, tvrdší, nebo zcela opačný. Toto má být pokus nastínit tehdejší výchozí situaci v otázce rozdělování sportovních dotací. A ukázat, že stát, přesněji řečeno i jiní jeho představitelé než pouze Simona Kratochvílová, má na dnešních koncích také svůj výrazný podíl.

Začátek této kauzy spadá do roku 2016. Na resortní ministerstvo přichází ambiciózní šéfka Kateřina Valachová a zjišťuje, že tam chybí pravidla pro určování státních dotací. Že neexistuje metodika pro vyčíslení výše dotace. A že stávající úředníci absolutně netuší, jak s tím naložit. Mimochodem, během jejího dalšího působení se na tom příliš nezmění.

Zmíněnou bezradnost sami tito úředníci u soudu bezelstně potvrdili. Tady jsou některé jejich výroky.

Darek Vít, vedoucí oddělení finanční podpory sportu na MŠMT, prohlásil: „Na úřad jsem nastoupil v roce 2016 bez předchozích zkušeností s dotačním řízením. Vycházel jsem z dat, která se podařilo získat, ale neměl jsem správné informace.“ Proto si přizval na pomoc svého bratrance z matematicko-fyzikální fakulty. „Pomohl mi s dešifrováním základního klíče. Do výpočtů ale nezasahoval, spíš mi osvětlil princip, který byl ale hrozně složitý. Chytal jsem se každého stébla. Nikdo tomu na ministerstvu nerozuměl.“

K tomu ještě jeho podřízená Jaroslava Krumphanzlová, která vyhotovila tabulku, podle níž měly směřovat veřejné peníze ČUS, ČOV či Sokolům. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud