Pavel Bárta
20. prosince 2018 • 17:37

Kovář dal Plzni nový rozměr. Rozdílový hráč pomůže i sobě

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

S přátelským pozdravem a přáním pohodových svátků plných úsměvů. Tak končila tisková zpráva, jíž plzeňský hokejový klub oznámil, že si Jan Kovář původně měsíční pobyt prodlouží. Se Škodovkou podepsal do konce sezony, což je skvělá zvěst pro západočeský tým, extraligu jako takovou i pro reprezentaci. Pro hráče samotného taky, a pokud jde o úsměvy, ty zvadly nejspíš jen soupeřům.



V Evropě či Rusku by se zajisté našly kluby, schopné nabídku elitního českého týmu štědře přeplatit. Ale myslet v tuhle dobu na to, kdo předhodí víc, není pro Kováře právě teď podstatné. Už když naznačil, že vypouští blížící se uzávěrku přestupů v rámci KHL, bylo už zřejmé, jak se rozhodl. A udělal dobře. Po pěti sezonách v Rusku a trápení, jaké během tří měsíců nejistoty zažíval na podzimu při zámořské štaci, je pro rodáka z Písku návrat do jeho druhého domova v Plzni vysvobozením.

Po všem, co prožil, konečně zase ví, že někam patří. Má větší klid, nemusí neustále pakovat a opět rozbalovat věci, objednávat a rušit letenky, nemusí přemítat, jaké nové kousky by se ve svém věku měl ještě naučit, aby byl hoden toho dostat aspoň malou šanci. Nemusí poslouchat tlachy, jak je sice dobrý, ale že tohle a tamto, jako když mířil do Islanders, nebo když mu pak hodili provazový žebřík z Bostonu a ještě se tvářili jako zachránci.

Nejlepší soutěž světa zůstane minulostí a nenaplněným snem. Kovář v tomhle není první ani poslední. Ale pořád se najde dost míst, kde nad nejlepším hokejem v jeho podání nikdo neohrnuje pysk a kde ho všema deseti berou takového, jaký je. On sám je zase určitě rád znovu mezi svými, už proto, že si toho dlouho neužil. Teď si to může vychutnat plnými doušky, užívat si hokeje, bavit diváky.

Plzeňští hokejisté v čele s Janem Kovářem se radují ze vstřelené branky
Plzeňští hokejisté v čele s Janem Kovářem se radují ze vstřelené branky

S Kovářem se do Plzně vrátil rozdílový hráč a celý tým je najednou jak vyměněný. Není náhoda, že s ním Škodovka ještě neprohrála, stačí, aby takový hráč vstoupil do kabiny. Možná má trochu těžší podvozek a nelítá po ledě jak okřídlený šíp, ale je to minimalista, který na malém prostoru nebo z beznadějné pozice vykouzlí přihrávku a najde volného spoluhráče před odkrytou bránou. Má úžasné hokejové myšlení, výborně čte hru, dokáže se bleskově rozhodnout.

Milan Gulaš po Kovářově příchodu udělal apostrof. Jako by nebyla žádná proluka mezi tím, co bylo v první polovině základní části, a minulou sezonou, kdy měl fantastickou formu. Tehdy měl vedle sebe ještě Tomáše Mertla. A někoho takového v Plzni ke svému kapitánovi hledali vlastně celou dobu. Jenže Václav Nedorost dopsal další díl epopeje o svých zraněních, Jiřímu Novotnému se znovu zapálila lýtka a odešel do Švýcarska, Tomáš Plekanec dal na střídačku přednost Kladnu s Brnem.

Až když tak trochu spadl z nebe Kovář, je Gulaš jako vyměněný. Má centra, o kterého se může opřít a jakého potřeboval. Hlavní zodpovědnost už není jen na něm, po pár trénincích si s Kovářem rozumí. Sám přiznal, že se cítí mnohem líp a že hrát s ním ho hrozně baví. Najednou tady máme dva hodně odskočené hráče a kladivo v plzeňském útoku, schopné zničit každého. Gulaš není sám, komu Kovář pomohl. Vyrostli i jiní hráči, plzeňský útok díky němu dostal nový rozměr a má zase neskutečnou sílu. A až k těm dvěma v reprezentaci postaví třeba Dominika Kubalíka, máme se taky na co těšit.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud