Pavel Bárta
5. května 2021 • 14:48

Vzpomínka na zlaté MS 1996. Žlutý pes a Klausův deštník

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

VZPOMÍNKA NA ZLATÉ MS V HOKEJI 1996 | Antonín Stavjaňa, vedle trenéra Luďka Bukače jediný pamětník do té doby posledního titulu z roku 1985, se usmíval, že si ho v mužstvu nechali jako talisman. Nejvýraznější posily Roman Turek a Robert Reichel přijely z Německa, z NHL se objevili čtyři hráči, včetně krátkovlasého a tehdy ještě málo známého beka Michala Sýkory ze San Jose. Robert Lang mi ho představil v Českých Budějovicích, když jsme během závěrečné přípravy v Masných krámech vedli hovor u pečeného kolena.



Hrálo se vlastně za rohem. Na zápasy podnikaly nálety tisíce českých fanoušků. Za hranicemi je už tehdy vítaly nápisy nabízející nezávadnou stravu, nicméně v našem vídeňském hotýlku podávali ke snídani stejné žemle jako ve Znojmě. Jen mnohem dražší.

Na svůj tehdy šestý šampionát jsem vyrazil autem jako ostatní, ale na rozdíl od nich a možná jako poslední vyzbrojen ještě přenosným psacím strojem, zatímco oni už měli počítače.

Časopis Gól měl tehdy vyšší náklad než dneska velké deníky, ale převlečeným komunistům ve vedení vydavatelství byly podmínky k práci ukradené. A tak kulomet úderů do klávesnice rezonoval jinak ztichlým tiskovým střediskem a po nocích budil spolubydlícího.

Na mašině trval text včetně oprav a přepisů načisto dvakrát tolik času, než byl způsobilý k poslání faxem. V media centru se objevovaly zajímavé tváře. Václav Nedomanský možná ještě tehdy psal sloupky pro curyšský Sport, jako fotograf se akreditoval Gilles Gratton, který v roce 1974 chytal za výběr konkurenční ligy WHA v Praze.

Americká agentura Associated Press vyslala na první polovinu šampionátu z pražské redakce Ondřeje  Hejmu , frontmana Žlutého psa. Za Canadian Press přijel a ještě pár let jezdil Pierre LeBrun, dnešní hvězda a insider TSN. Až na nečekané zadrhnutí s Norskem prošel český tým turnajem parádně.

Ve Vídni jsme zažili první z těch rozjařených šaten po velkém triumfu. Vzal nás tam manažer Zbyněk Kusý, který pak novinářům nechal zhotovit stejné kšiltovky se jmény a anglickým nápisem mistři světa, jaké dostali hráči. A protože bylo před volbami, politici se ve Vídni ukazovali jak apoštolové. 

Mluvčí Josefa  Luxe  před semifinále zoufale sháněl někoho, kdo by s jeho šéfem udělal rozhovor. Před soubojem o zlato zase český reportér neustále řešil kličku, jakou předvádí nějaký Švéd. Nechápali jsme. Jenže nebyl nervózní kvůli bitvě s Kanadou, nýbrž finále ve stolním hokeji, které tomu přímo na ploše předcházelo. Vyhrál novou škodovku, mimochodem.

I velké finále dopadlo fantasticky. Zblízka jsme pak v šatně sledovali, jak hráči zkropili šampaňským Václava  Klause , tehdy ještě miláčka národa a premiéra. „Vašku, ty jsi klasa chlap!“ burácel šatnou vítězný song.

Všichni jásali, poskakovali, Klaus poplácával rukama do rytmu v domnění, že to vybrali kvůli němu. Později se poučil. Napřed vždycky sundal sako a využil člena ochranky jako deštník. Tehdy tam měl jen ministra školství Ivana Pilipa.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud