Pavel Ryšavý
22. prosince 2016 • 22:05

Hodnota Pardubic klesá každou porážkou. Bude spásou radnice?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slovácko - Sparta 2:4. Letenští jsou o krok blíž k titulu, zářil Kuchta
SESTŘIH: Plzeň - Mladá Boleslav 3:0. Jasná záležitost, hosté se zvedli až v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na začátku ledna by město Pardubice mělo rozhodnout, zda od současného majoritního vlastníka Romana Šmidberského koupí většinu v hokejovém klubu. Prý není jediné, kdo o vládu nad klubem usiluje. Přitom zadarmo je tahle značka v současné době drahá. Pokud 5. ledna zastupitelé zavrtí hlavou, že do akce nejdou, dávalo by spíš logiku, kdyby Dynamo zůstalo Šmidberskému v klíně.



Vždycky, když kupujete něco za velký balík peněz, dáte si na jednu stranu negativa, na druhou pozitiva, co akce přinese. Takže... Praktický žádná střední generace, nekvalitní tým, hrozba baráže a pádu do první ligy, velká finanční zátěž, kterou akce schlamstne hned po nákupu v podobě výdajů na posily (pokud budete chtít zachránit sezonu). Správně, to byl výčet mínusů.

A plusy? Fanoušci vás nesežerou. Pokud Dynamo půjde do baráže, můžete v klidu říct, že to zpackali ti před vámi. Že je tohle docela málo? Je. Ale víc sloužit nemohu.

Poslední zápasy s Libercem a Hradcem ukázaly, že tým bruslí, bojuje, sráží se. Ale neumí soka ničím překvapit. Hraje, tím to hasne. A hodnota klesá.

Nedovedu si představit, že by klub v současné chvíli koupil nějaký úspěšný byznysmen. Způsobů, jak utopit miliony je víc. Koupit půl ostrova, obstarat si vlastní flotilu, nakoupit pár vrtulníků, přidat lidem ve firmě... Dynamo momentálně připomíná starou ojetinu s třikrát přetočeným tachometrem, která zvládá jízdu po třech kolech, protože čtvrté se někam zatoulalo a řadit jde jenom do dvojky. Dál ne. Nestačí ji natřít. Ale totálně změnit. A o to v Pardubicích jde, jedete. Nic víc, i kdybyste se rozkrájeli. Větší možnosti klub nemá.

Nejhorší na tom je, že ani budoucnost nevypadá dvakrát růžově. Nemáte v zásobě deset dvacetiletých kluků, kteří se budou raketově zlepšovat. Po sezoně nejspíš skončí veteráni Čáslava a Sýkora, asi odejde Hubáček, kdo ví, jak dlouho bude bavit tohle smutné divadlo Rolinka. Vrchol mají za sebou, jsou staří. Jenže hrají proto, že lepší na skladě Dynamo nemá. Dál dávají všanc svoje jméno a na slavné časy mohou vzpomínat leda někde u piva.

Ono i na tribunách to vypadá jinak než dřív. Už se ani tolik nenadává, z hlediště cítíte apatii, vidíte ironické úsměvy beznaděje. Dva roky dozadu chodili fanoušci na hokej s tím, že se to přeci zvedne. Před pěti lety se těšili, jak Pardubice na soupeře zadupou. Teď tam jdou a baví se, o kolik jejich tým asi prohraje.

Pořád si myslím, že města by profesionální sportovní kluby vlastnit neměla. Halu ano, dotovat mládež taky, zkrátka vytvořit ty nejlepší podmínky, aby se hokejový klub s vlastníkem ze soukromého sektoru o sebe uměl postarat sám. Když pak totiž půjdete do krajností, nesežnete potřebný balík peněz, tak hradit z veřejných peněz výplaty hráčů na úkor městského provozu je totální pitomost.

Primátor i zastupitelé Pardubic tohle musí moc dobře vědět. Na druhou stranu, Dynamo není žádná rychlovkaška, je to klub s tradicí, se stovkami vychovaných hokejistů, s velkými jmény jako Martinec, Novák, Šťastný, Hašek, Hejduk... Tahle značka dává městu punc. Perník, koně, plochá dráha a hokej. To byly vždycky čtyři body na chlubení.

Takže? Koupit podíl, nastavit novou strukturu, udělat pořádek, klub uzdravit, pak zase někomu prodat. Někomu, kdo nebude rozumět jenom vydělávání peněz, ale i hokeji. Někomu, kdo bude mít jasnou představu, co s klubem provést dál.

Jsem hodně zvědavý, jak se 5. ledna zastupitelé města zachovají. A hlavně, co přijde dál. Otazníků je mnohem víc než odpovědí.

Hradec Králové - Pardubice: Tomáš Klimenta zůstal po střetu ležet na ledě
Video se připravuje ...

Hradec Králové - Pardubice: Tomáš Rolinek otevřel z přesilové hry skóre utkání, 0:1
Video se připravuje ...

Hradec Králové - Pardubice: Bedřich Köhler zařídil vyrovnání na 1:1
Video se připravuje ...

Hradec Králové - Pardubice: Richard Jarůšek obrátil skóre utkání, 2:1
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud