Pavel Ryšavý
27. prosince 2018 • 07:11

Už není věc, kterou by Dušan Salfický nezkusil. Zbývá čekat, nebo skončit

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Občas taková situace přichází, děláte psí kusy a efekt nikde. Vstáváte pravou nohou, levou, plivete přes rameno pro štěstí, políbíte ropuchu, vyzýváte všechny svaté a všechno marné. Selhání. Další. Babráte se v tom a nevíte, kudy dál. Teď si černou dírou procházejí Pardubice, prohrály už třináctý zápas v řadě. Hledání cesty, jak z marasmu ven nekončí. A je otázkou, jestli se to vůbec podaří.



Generální manažer Dušan Salfický v sezoně vytáhl už úplně všechno ze svého velitelského pytlíčku. Vyměnil trenéra jednou, vyměnil ho podruhé. Vyhodil Marka Trončinského. Zbavil se sportovního manažera. Vyměnil půlku kádru. Vzal Marka Trončinského zpátky. Nic se s Pardubicemi neděje.

Poslední místo v soutěži, divoké přebudovávání kádru za jízdy, plus hromada dalších změn a nejasností kolem týmu? Ne, za tohle opravdu nemůže Miloš Holaň, že by s hráči málo chodil do posilovny. Ani v tom nejede kondiční trenér. Tady jde zodpovědnost za současným generálním manažerem, předsedou představenstva, městským zastupitelem a minoritním akcionářem klubu.

Tak to zkrátka chodí. On je architekt. Dušan Salfický měl zásluhu na minulých dvou letech, tedy záchraně klubu v extralize i minulém ročníku, kdy bral klub po základní části šesté místo a piplal Martina Kauta nebo Davida Tomáška. Má ale prsty i v chaosu, který zavládl v Pardubicích během aktuální sezony. Současné problémy jdou za ním.

Vzpomínáte, když v klubu vládl před dvěma roky Pavel Rohlík? Prý doba temna a s Dušanem Salfickým mělo být lépe. Nejhorší etapa v dějinách klubu měla být pryč. Jenže tehdy mělo Dynamo po 29 zápasech 29 bodů. Tedy o osm víc, než má teď. Čistě matematicky, je hůř.

Šéf už vystřílel všechny tahy, jak tým probrat. Takže má jen dvě možnosti. První? Čekat, že se nesehraný tým dá nějak dohromady, přestane hrát srpnový hokej a věřit, že třetí třetina s Litvínovem znamená příslib. Druhá? Vyvodit osobní zodpovědnost. Tedy stejně jako před dvěma lety by se vyměnil generální manažer a odstartoval se tím opravdový start od nuly, příprava na, z pohledu Pardubic, pekelně těžký závěr ročníku. Nic mezi není. Před dvěma roky vyhrála dvojka, léčba Salfického klidem a pozitivní náladou fungovala, Dynamo se zachránilo.

Teď bych si vsadil na jedničku. Už třeba kvůli tomu, že v Pardubicích je akutní nedostatek potenciálních hokejových manažerů. Pokud by se politici ve městě domluvili, že nastal čas vyměnit jednoho z nich, tedy bývalého brankáře, dnes politika a funkcionáře Dušana Salfického a dosadit někoho úplně jiného, musí mít jméno. A to zkrátka není. I když pravda, tady umějí elegantní návraty do funkcí a starých rolí jako nikde jinde. Klidně by se mohlo stát, že někdo začne prosazovat na velitelský můstek nedávno odstřeleného Pavla Marka.

Že by to nebylo koncepční? A co za posledních šest let v klubu je? Pardubice jsou místo, kde včera je dnes a nikdo moc neví, co se stane zítra.

SESTŘIH: Pardubice - Litvínov 2:3. Třináctou porážku Dynama v řadě vystřelil Válek
Video se připravuje ...

Zkušený pardubický střelec Petr Sýkora na střídačce
Zkušený pardubický střelec Petr Sýkora na střídačce

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud