Pavel Ryšavý
20. června 2022 • 11:19

Hadamczikovo „Vyhrál jsem to a to“ by mělo skončit. Teď už jen MY

Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ PAVLA RYŠAVÉHO | Hokej v Česku najel na cestu, která ho zavedla do zdi. Byla vysoká, dlouhá, nešlo ji přelézt. Postavil ji Tomáš Král. Nemůžete mu upřít zásadní úspěch, že za jeho vlády svůj sport zvedl z dluhů. Jenže tím to i skončilo. Sportovně se produkt zasekl, oponenty uměl silou své osobnosti umlčet. Kdo se mu postavil, toho zaměstnal, nebo ho chtěl profesně zlikvidovat. Vše dospělo do bodu, že si hnutí místo něj vybralo bývalého reprezentačního trenéra Aloise Hadamczika.



Bylo zvláštní, že prezidentem chce být někdo jiný než Král a že kandidátů je víc. Emoce hořely. Hodně aktivní byli pardubický majitel Petr Dědek a generální manažer Karlových Varů Miroslav Vaněk. „Péťo, neber to osobně,“ jednou Vaněk opáčil Petru Břízovi, který volební konferenci řídil.

Šlo o to, že se jitřily bolavé rány. Řešily se peníze, jak je možné, že si Tomáš Král může od společnosti Pro Hockey, kterou ze 100 % vlastní svaz, půjčit 9 milionů. Půjčit si je může každý člen hnutí? Kdy, hned zítra? Je to etické? Nevadí, že o půjčce rozhodl šéf Pro Hockeye Martin Urban, současně i Králův podřízený jako sekretář svazu?

Najednou se vytahovalo, kolik stojí Litoměřice, jestli 14 milionů na projekt je hodně, nebo tak akorát. Proč se investovalo 50 milionů do letadla WSM? Slyšeli jste o střetu zájmů, že svaz zastupuje i Králem vlastněná právní agentura. Důvod? Nabízí levnější cenu.

Z vedení hokeje jste cítili znechucení, že se o takových věcech mluví, že se vytahuje špína. Přitom o všem se dalo debatovat i dva roky zpátky. Nikdo ani nepípl. Schválil se prezident a dom.

Na tom přesně vidíte zakleté Království. Za jeho vlády se nediskutovalo, neptalo, neřešilo. Ze strachu, co přijde? Asi. A taky z pohodlnosti. Živě vidím poslední valnou hromadu. Tehdy se nikdo nedotazoval, celý český hokej mlčel a Královi nikdo neoponoval, nenosilo se to.

Byl jasně schválen a jelo se dál, tedy brblando bokem, jak zaměstnává své vazaly a lidi z Plzně. Nepotřebuje od nich výsledky, stačí loajalita. Nikdo se neozval. Nikdo se neptal. Všichni se stáhli.

Zaměřit se na mládež a shánět peníze, vzkazují NHL hvězdy Hadamczikovi
Video se připravuje ...

Proč? Protože to hnutí vyhovovalo. Nějak to přeci dopadne, peníze v hokeji jsou. A hlavně si nerozhněvat pana Krále, který by se mohl třeba svým vlivem pomstít.

Mandát šéfa svazu po něm převal Alois Hadamczik, vlastně další velký zákulisní hráč a muž, kterého současná skandální atmosféra kolem Královy družiny znovu vyšvihla nahoru. Často lidem uměl říct, co chtěli slyšet, získat si je, plnit své záměry. Taky měl v hokejovém prostředí velkou moc a teď znovu roste.

Jakou ji bude mít jako šéf?

Taky dost záleží, jak se bude chovat celé hnutí. Pod Králem totiž šíleně zlenivělo, nechalo se dobrovolně navádět do zdi. Jeden rok, druhý, třetí a pořád to samé. Alois Hadamczik není car s neomezenou mocí. Ani Král nebyl. Nejdřív. Absolutistického vládce z něj vyrobilo naivní prostředí. Kdo mu chtěl vidět prsty, nevydržel to dlouho. I když s ním někdo nesouhlasil, stejně mu šel na ruku, nebo mlčel, nakonec si Král kolem sebe vybudoval i silné krytí v podobě výjimečných hokejových osobností typu Jiřího Šlégra nebo Jaromíra Jágra. Vždyť za ním stojí i hrdinové z Nagana, to něco znamená. Tomáš Král český hokej zachránil od krachu, pak svoji práci dělal chytře, aby si posílil moc. Dlouho na to nikdo nepoukázal, nikdo s ním nechtěl bojovat.

Nečekejte příchod spasitele, který všem řekne, co mají dělat, zázrakem se to stane a začne pršet zlato. Hadamczik spasitelem není a byla by chyba ho v něm hledat.

Ano, může být skvělým šéfem svazu, ale taky může budovat svoji říši jako Král, jen jinak. Záleží, co mu hokej dovolí, záleží, jak se on sám projeví, až přijdou kritické chvíle. To neberte špatně, ale ty přijdou v každé firmě, v rozhádaném hokejovém prostředí je čekejte stoprocentně.

Jeho mise dopadne dobře, když bude jiný než trenér reprezentace, když k sobě pustí víc lidí, širší armádu expertů, opustí svoje „vyhrál jsem já“, ale nastaví se do „vyhrajeme my“ a navždycky nechá spát pocity, že po něm někdo jde. O problémech českého hokeje mluvil poslední roky trefně, tak teď by měl i nabídnout vizi, jak je řešit a neměnit názory, zůstat v nich pevný. Začala u něj doba hledání řešení a kompromisů (to tedy vždy uměl, i když trochu po svém), protože zdědil starý výkonný výbor. Když kritizoval Krále, kritizoval i lidi, kteří v něm seděli a společně řídili hokej.

A taky ho čeká hledání pravdy. Měl by pustit na svaz nezávislé auditory, ať se ukáže, jak se pod Králem hospodařilo, jestli peníze opravdu odtékaly, jak naznačuje pardubický majitel Petr Dědek.

Pokud ne? Uklidní to napětí v prostředí. Pokud ano? Viníci si zaslouží trest. Tenhle výsledek si hokej zaslouží. A taky bude zajímavé sledovat právě jeho vztah s Petrem Dědkem. Pardubický boss poslední měsíce bombardoval vedení hokeje a není tajemstvím, že Hadamczika v čele si přál.

Tomáš Král se minimálně za etickou hranou pohyboval dlouho. Ovšem myslete taky na to, že celé hnutí bývalého prezidenta až sem v klidu pustilo. Tuhle chybu už opakovat nesmí, zato by se mělo chystat na nové volby za dva roky. Chystat si lidi. Chtít pracovat. Zkoušet být zítra lepší než dnes. Jedině tak vykoukne za zeď. Třeba se ukáže, že Hadamczik dovede vést český hokej vzhůru a lepit vzniklé díry. Má na to dva roky. Ale i vzhledem k energetické krizi budou dost těžké.

Vstoupit do diskuse
4
Články odjinud


Články odjinud