Radim Vrbata
22. října 2018 • 15:18

Crosby a Ovečkin jsou minulost. NHL láká na souboj Matthews vs. McDavid

Autor: Radim Vrbata
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

V NHL se začínají odehrávat nové Hvězdné války. Po letech, kdy proti sobě o pozici nejlepšího hráče šli Ovečkin s Crosbym, je to dnes souboj torontského Matthewse s McDavidem z Edmontonu. Nejen v mých očích jsou to v současnosti dva nejlepší hokejisté na světě, začíná jejich velká éra.



Connor McDavid vyhrál dvakrát za sebou bodování ligy, Hart Trophy a Ted Lindsay Trophy a všeobecně je považován za nejlepšího hokejistu světa. Teď mu do revíru vstoupil Auston Matthews.

Další jednička draftu, považovaná za generačního hráče. Jeho výhodou ale je, že má kolem sebe v Maple Leafs lepší servis, jak ze strany spoluhráčů, tak i trenérů a dalších lidí v čele s legendou Shanahanem. Navíc má za sebou celé Toronto, Mekku hokeje.

Bude strašně zajímavé sledovat, jak se tento souboj bude vyvíjet dál. Platí, že McDavid je neskutečný hokejista, ale v Oilers je na to prakticky sám. K ruce má snad ještě Leona Draisaitla, jinak tam nevidím nikoho, kdo by mu s tím vším pomohl.

Má toho na zádech až dost, kdežto Matthews může například využít rad a zkušeností nové posily Toronta Johna Tavarese. Auston s podporou ostatních rozjel sezonu neskutečně, zatímco McDavidovi podle mě nepomohl start v Evropě. Když si odmyslím náročné cestování, srovnávání se s časem, tak Oilers tam odehráli jeden zápas, kdežto Toronto mělo v té době čtyři utkání a v každém z nich Matthews zazářil.

Mluvilo se jenom o něm, zatímco o McDavidovi, největší hvězdě, prakticky ne.

Upřímně, ze strany NHL jsem to moc nepochopil.

Když vám začíná liga, v tak velkém konkurenčním prostředí, jako je Severní Amerika, potřebujete na své hvězdě postavit start. Ale ona ji rozjela mimo kontinent, navíc v prvním týdnu hrála jediný zápas. Všichni mluvili o všech ostatních hráčích, jen o McDavidovi ne.

Ty Rattie a Connor McDavid začali sezonu vedle sebe
Ty Rattie a Connor McDavid začali sezonu vedle sebe

Spousta lidí si pohrává s otázkou, kdo z nich je a bude lepší. Je to těžké tipovat. Každopádně Matthewsova pozice je jiná v tom, že podle mě s ním Toronto pracuje v rámci dlouhodobější vize. Klub po něm nechtěl extratřídu od předloňského prvního zápasu, byť jak víme, dal v něm čtyři góly, nenaložil na něj tlak v podobě kapitánského céčka apod. Ale připravují si ho postupně, nechtějí se unáhlit, hlavním cílem je vybudovat z něj komplexního hráče, absolutně špičkového ve všech směrech.

Kouč Babcock se učil v Detroitu na Yzermanovi, Dacjukovi, Zetterbergovi, trénoval Crosbyho s Tavaresem na velkých mezinárodních akcích. Tyhle zkušenosti, jež se na Matthewse přenesou, z něj udělají to nejlepší, co je možné vytvořit. Nehledě na to, že Matthews sám o sobě je super hráč už teď, co si budeme povídat.

Jsem hodně zvědavý, jaký bude stav věcí za tři, čtyři roky. Nakolik se na Matthewsovi projeví servisní podpora týmu a co s McDavidem udělá fakt, že lidově řečeno, co si neudělá sám, to nemá.

Dřívější Star Wars se také postupně vyvíjely. Sidney Crosby byl komplexnější hráč, navíc každý rok do svého arzenálu přidal další kvalitu, „maličkost", která jeho hru posouvala výš. Alex Ovečkin byl odjakživa skvělý střelec a je jím pořád, ale v herním rejstříku toho moc nemění.

Toronto nyní zažívá velký boom, fanoušci očekávají velké věci. A do toho tam ještě všichni řeší mladého Nylandera, jenž licituje o smlouvě. Názor veřejnosti je jasný: Kdyby chtěl doopravdy Stanley Cup, dávno podepíše a nebude chtít osm milionů ročně.

Jenže ono to tak jednoduché není. Kdyby Švéd podepsal za míň s tím, že on je tím srdcařem a jde mu o Pohár, klidně se může za rok, za dva stát, že bude vytrejdován, neboť Toronto bude mít problémy s platovým stropem nebo bude muset někoho obětovat za nějakého top obránce, který tým posune blíž ke Stanley Cupu.

A na koho by to padlo? Na Nylandera, jenž bude zajímavým artiklem pro ostatní týmy kvůli platu nižšímu, než je jeho reálná cena, a kterého Maple Leafs snadněji v sestavě nahradí mladými levnými hráči, které výkonnostně vytáhnou hráči jako Matthews, Tavares, Kadri. A je jasné, že do takové role se mu nechce.

Podle mě to stejně dopadne tak, že bude muset podepsat za méně, než by chtěl a díky této vyjednávací epizodě bude první na ráně na případný trejd. Za rok, za dva se ukáže. Až Matthews nebo Marner budou chtít v nové smlouvě obrovské peníze, Toronto bude muset prodávat...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud