Richard Šíma
10. září 2017 • 16:00

Fotbal v Olomouci začíná dýchat. Odměna za trpělivost vůči Jílkovi

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Olomoucká Sigma baví. Hanácký klub, který se v minulé sezoně po druhém sestupu dokázal podruhé vrátit do nejvyšší soutěže, patří mezi největší překvapení úvodu sezony. Nejenže nasbíral jedenáct bodů (ano, i díky gólu, který Sigma Slavii vstřelila rukou) a je aktuálně třetí v tabulce. Jeho hra sklízí obdiv. Fanoušků i odborníků. Nejeden trenér soupeře se už v této sezoně po utkání s Olomoucí vyjádřil na konto výkonu ligového nováčka s velkým uznáním. A fanoušci? Začínají se, zdá se, na Andrův stadion vracet. Na sobotní duel se Slavií jich přišlo 9171, nejvíce od října roku 2010. Fotbal v Olomouci začíná dýchat, poznamenal před časem její trenér Václav Jílek.



A o Jílka jde. Na Hané si mohou dodatečně gratulovat za to, že mu poskytli prostor v době, kdy nejdřív se Sigmou sestoupil z první ligy, a pak následně nezačal dobře druholigovou sezonu.

Za sestup ostatně nenesl plnou odpovědnost, k týmu přišel až v průběhu sezony. A po mizerném vstupu do loňské druholigové sezony Sigmu nastartoval tak, že si Hanáci navzdory silné konkurenci vydobyli postup už v průběhu jara, a pak už jen s pobavením sledovali, jak se o druhé postupové místo pere Baník s Opavou.

Ten čas, který Jílek dostal, využil. A Sigma s ním. V klubu, jehož rozpočet neumožňuje horentní nákupy, a jenž je v otázce hledání posil do kádru odkázán především na vlastní odchovance a hráče na hostování, už vědí, že cesta hledání volných hráčů zvučnějších jmen (kupř. Mahmutovič a Halenár ), kteří na hostování v Sigmě prostě nenacházeli motivaci být lepší než ostatní, je cestou slepou.

Jílek už po loňských zkušenostech ví, co si kabina smí v rámci vnitřního uspořádání sama vůči sobě dovolit, a co ne. A hlavně, olomoucká hra, postavená na vlastních odchovancích, má dnes řád, funguje a hezky se na ni dívá.

RENTGEN: Čím překvapuje Olomouc? Má výjimečně rychlý přechod do útoku
Video se připravuje ...

Udivuje nejen to, ale taky některé individuální výkony. Kdo by například po minulých sezonách řekl, že nyní dvaatřicetiletý pravý bek Michal Vepřek ještě bude schopen takových výkonů, jaké podává dnes? Vepřek byl hráčem na odpis. Teď září. I Vepřkův výkonnostní vzestup lze řadit mezi Jílkovy dílčí úspěchy.

Je to všechno ale přece jen ještě poněkud křehká nádoba. V utkání se Slavií bylo až příliš citelně znát, jak mužstvo ochablo ve chvíli, kdy ztratilo urostlého Tomáše Chorého na hrotu, který se zranil. Sigma bez něj najednou nedokázala udržet míč vepředu a Slavia se na její branku náhle začala hrnout s jedním nebezpečným útokem za druhým.

Olomouc by moc potřebovala, aby klub a radnice úspěšně vyřešily chystaný převod stadionu do rukou města, z čehož by měla Sigma profitovat ekonomickým zajištěním pro několik dalších let. Tak, aby kupříkladu Chorého, a totéž platí třeba o Šimonu Faltovi, dokázala ještě nějakou dobu udržet. A bavit své fanoušky tak, jak se jí to v této sezoně zatím daří.

CELÝ SESTŘIH: Olomouc - Slavia 1:1. Domácí střelec vyrovnal rukou
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud