Stanislav Hrabě
5. června 2015 • 14:06

Berbrovo právo veta ve stanovách? Je to nebezpečný precedens

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Podivný bod vetkla 17. Valná hromada FAČR do svých stanov. Když se předseda (Miroslav Pelta), nebo 1. místopředseda za Moravu (Zdeněk Zlámal) či 2. místopředseda za Čechy (Roman Berbr) postaví proti rámcové smlouvě s Ligovou fotbalovou asociací, k vyšší samostatnosti profesionálního fotbalu nedojde. Stačí jeden z nich. I kdyby pro něj hlasovali všichni ostatní členové výkonného výboru. Takovou moc jim delegáti odhlasovali.



První otázka zní: proč o tak důležitém dokumentu nebude hlasovat valná hromada, vrcholný orgán spolku? Zachovává se tím demokratický princip? A není to nebezpečné v době, kdy se ve světové fotbalové organizaci FIFA například při předělování světových šampionátů ukázalo, jak je nebezpečné ponechat moc v rukách jednotlivců?

Tady však fotbalová praxe ukázala, že opodstatnění tento přístup, kdy se o rámcové smlouvě rozhodne v užším kruhu výkonného výboru, zčásti má. Neboť delegátů z regionů, jimž je problematika profesionálních soutěží většinou vzdálenější, je naprostá většina a snadno by ostatní přehlasovali. A jestliže nemají potřebné znalosti, není nutné, aby rozhodovali o něčem, co se jich bezprostředně netýká.

Mnohem horší je vsunutí práva veta třem členům vedení, byť jde o statutární zástupce spolku. Především jde o zásah, který dosud nikdy ve fotbalových stanovách nebyl. Proč najednou taková podivnost?

Nelze se zbavit dojmu, že šlo o účelový krok. Zvláště, když si do těchto principů dosadíme jména. Je známo, že místopředseda za Čechy Roman Berbr není velkým příznivcem větší samostatnosti ligy. Teď má v ruce silný nástroj, aby nadále uplatňoval svůj vliv. Delegáti mu ho dali. Navíc jednomyslně včetně delegátů za 1. a 2. ligu.

Stanovy, nejposvátnější norma spolku, tak byly poprvé a jednou provždy tímto směrem ohnuty. Není snad nutné zdůrazňovat, jak nebezpečný precedens se tím vytvořil.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud