Štěpán Filípek
19. února 2021 • 13:21

Vardy? Mužem utkání byl Prymula, symbol papalášství. Slavii nesluší

Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Krejčí exkluzivně o Pastovi a kritice kouče: Tyhle věci nemám rád
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slavia hrála s třetím týmem věhlasné Premier League. Její obránce čekala maturita proti profesorovi útočných manévrů Jamiemu Vardymu. Hrál se první zápas vyřazovací části Evropské ligy. Český tým uhrál po zdatném výkonu remízu (0:0). Má naději na postup. Jenže řeč je o něčem úplně jiném. O ničem se nehovoří tak jako o Romanu Prymulovi. Slovy zasloužilé fotbalové fráze o někdejší ikoně protikoronavirového boje a posléze zosobnění toho, jak se proklamace a nároky kladené na ostatní zcela míjejí s osobní odpovědností a chováním. Týden, který směřoval k velkému sportovnímu svátku, získal pachuť nepovedené oslavy, po níž je mnoha lidem nevolno a hostitel se pořád za něco omlouvá.



Tahle fotka je teď v Česku nepochybně nejslavnější. Záběr na V. I. P. lóži Slavie, v níž seděl třeba hradní kancléř Vratislav Mynář s manželkou Alex, ale vlevo dole i bývalý ministr zdravotnictví a naposledy poradce premiéra Andreje Babiše. Prymula si při tom pořádně naběhl, když nedlouho předtím prohlásil, že by byl pro tvrdý lockdown celé země, s omezením kontaktu a pohybu lidí.

To byl spolehlivý akcelerátor, který ho vytáhl z pohodlného sedadla pomalu do každého obýváku v republice (s nadsázkou řečeno). I když prý na Slavii dodrželi všechna ochranná opatření, na něž pečlivě dbali i v případě běžného fotbalového provozu. Pokud se tedy nebudeme bavit o čtvrteční večerce V. I. P. hostů, když odbije devátá…

Prominenti si vyšli na fotbálek. Slavii s Leicesterem si nenechali ujít Prymula, Mynář či Kvitová s Dvořákem z ČT
Prominenti si vyšli na fotbálek. Slavii s Leicesterem si nenechali ujít Prymula, Mynář či Kvitová s Dvořákem z ČT

Nejznámější návštěvník zavřené restaurace na Vyšehradě – tedy pardon, tamější kapituly – v jiném, tentokrát fotbalovém svatostánku znovu potvrdil, že se mu akutně nedostává nikoli vakcíny, nýbrž sociální inteligence. Že žije ve své bublině. A zdaleka nejen on. Jistě, jsou zdaleka horší problémy a nepropadejme hysterii, kterou nefér útoky odnesla další přítomná, tenistka Petra Kvitová. Prymula a spol. však opět selhali, protože v takhle rozjitřené době a napjaté atmosféře, kterou politici místo zvládnutí naopak přiživují, obzvlášť záleží na symbolech a osobním příkladu.

Jinými slovy: co chcete po jiných, po sobě vyžadujte dvakrát, ač to třeba máte vzhledem ke svým povinnostem těžší. Pohled na slávistickou tribunu s Prymulou navíc bohužel zapadl do celkového pocitu, že se v této zemi bezuzdně rozmáhá na odiv dávané papalášství ve stylu Já si můžu dovolit všechno, nechvalně známé z minulého režimu.

V kontextu fotbalu jde navíc ještě o jiné emoce, dané tím, že fanoušci nesmějí na tribuny. Návštěvy zápasů jsou přitom něčím, co k jejich kultuře neodmyslitelně patří. Do jejich života to ohromně zasáhlo, a byť se tomu někdo vysměje, musí to být stejné, jako když někdo nesmí třeba do – divadla. Ten zážitek „být při tom“ a sociální kontakt k „opravdovému“ fandovství neodmyslitelně patří.

O jaký šlo přešlap, si nakonec pod tlakem reakcí (nejspíše na sociálních sítích) uvědomil i slávistický šéf Jaroslav Tvrdík, zatímco místopředseda představenstva Tomáš Syrovátka se bavil na Twitteru postem „Dobrý večer, jen pro pořádek bych  rád sdělil – dříve než mě někdo pozná na fotografii – že jsem se dnes zúčastnil utkání s @LCFC, i když to evidentně v mém případě (také) nikoho nezajímá.“ Dodejme, že reakce je to jistým způsobem možná vtipná, kdyby v daném kontextu nebyla naprosto nemístná.

To Tvrdík se ještě večer poněkud rezervovaně omluvil a ráno už to bylo se vším všudy a s „morálním selháním“, které vyvolalo zaslouženou pozornost. Mimochodem, nebylo to tento týden poprvé, už předtím se slávistický boss pro změnu omlouval anglickému soupeři za slova experta Jiřího Hoška v klubovém dokumentu Leicester loading, a to hlavně na adresu brankáře Kaspera Schmeichela. Už je toho trochu moc a i na omluvy dopadá inflační efekt, smazává se také rozdíl mezi jejich upřímností a případným kalkulem. A pak by bylo fajn udělat něco pro to, aby se jim dalo předejít… Přičemž pochopitelně nikdo nejsme neomylný.

Slavia v tomto případě zčásti doplácí i na to, že se stala součástí politické agendy na nejvyšší úrovni. Kdykoli se to jakémukoli klubu stane, riziko koncentrace papalášů a papalášství na jeho stadionu úměrně roste. Když pak mezi ty, kteří využívají dres, barvy či hvězdy klubu k uvedeným zájmům, patří lidé nasáklí touto mentalitou, nutně se to musí odrazit na celkovém vnímání slavné značky a jde o dost specifický způsob budování klubové identity. Což je teď v kurzu…

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

PRVNÍ DOJEM: Slavia stačila Leicesteru v plné polní. A to byli hosté velmi poctiví
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
4
Články odjinud


Články odjinud