16. června 2019 • 22:24

Mítink v Rabatu vyhrál dálkař z Kuby, mistra světa odnesli na nosítkách

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec o Kladnu: Když se opakují pořád stejné chyby… Skills koučové? Nám stačila ulice
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kubánský dálkař Juan Miguel Echevarría před čtvrteční Zlatou tretrou vyhrál výkonem 834 centimetrů mítink Diamantové ligy v Rabatu. Druhý skončil mistr světa Luvo Manyonga díky 821 centimetrům ze druhé série, ale pak ho odnesli na nosítkách. Také jihoafrický atlet by měl patřit k hvězdám ostravského mítinku.



Dvacetiletý Kubánec, který měl v březnu větrný veleskok 892 centimetrů, se poprvé letos dostal v regulérních podmínkách za osm metrů. V páté sérii tuto hranici překonal o 34 centimetrů a odsunul na druhé místo Manyongu, jenž už v té době v soutěži nepokračoval. Po čtvrtém pokusu dostával přímo v doskočišti obstřik na nohu a z plochy byl pak odnesen na nosítkách.

Rychlou patnáctistovku vyhrála v nejlepším čase za poslední tři roky 3:55,47 světová rekordmanka Genzebe Dibabaová z Etiopie, která v závěru odrazila nápor dotírající Nizozemky Sifan Hassanové (3:55,93).

V pádu hlavou napřed proletěl cílem vítězně Rus Sergej Šubenkov, kterého za poslední překážkou srazil k zemi Jamajčan Omar McLeod, jenž dlouho vedl, ale pak upadl. Úřadující vicemistr světa na 110 metrů překážek Šubenkov si odřel o tartan rameno, přesto časem 13,12 vyrovnal rekord mítinku Američana Davida Olivera.

Sprinterkám na stovce vládla nigerijská sprinterka Blessing Okagbareová (11,05) o čtyři setiny před Marie-José Ta Louovou (11,09) z Pobřeží slonoviny. Nizozemská hvězda Dafne Schippersová skončila až pátá v čase 11,32.

Vítězka čtvrteční Pražské tyčky a nová rekordmanka tohoto závodu Američanka Katie Nageotteová skončila dnes třetí. Pomohl jí k tomu nejlepší zápis z pěti závodnic, které skočily 467 centimetrů. Vyhrála její krajanka Sandi Morrisová, která vylepšila rekord mítinku na 482.

Ženský disk ovládly Kubánky. V rekordu mítinku 68,28 zvítězila Yaimé Pérezová před vedoucí ženou letošních tabulek Denií Caballerovou (65,94). Třetí skončila chorvatská hvězda Sandra Perkovičová (64,77). Dvojnásobná olympijská šampionka Perkovičová se po pátém místě ve Stockholmu poprvé v této sezoně Diamantové ligy dostala na stupně vítězů.

Mezi muži zvítězil také v novém rekordu mítinku 69,94 metru nejlepší diskař této sezony Daniel Stahl ze Švédska. O necelý půlmetr za ním skončil Jamajčan Fedrick Dacres (69,50).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud