Martin Hašek
9. června 2021 • 18:02

Superboty pomáhají rekordům. Nový druh v systému. Kde je hranice?

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dostaneme se někdy opravdu k samé hranici možností lidského druhu? Technologický vývoj běžecké obuvi tuhle tradiční otázku staví do nového světla. V posledním olympijském cyklu vrhly globální firmy na trh revoluční tretry či maratonky. Skořápky uvnitř s karbonovými plátky a odlehčenou pěnou. Výkony starých mistrů hasnou jak svíčky ve větru, což více než jasně dokládá poslední vývoj na trati 10 000 metrů žen. Sifan Hassanová v neděli překonala světový rekord o více než deset sekund, jenže už v úterý o něj zase přišla. Etiopanka Letesenbet Gideyová ho přepsala o dalších více než pět sekund.



Když si na stránkách mezinárodní federace Světová atletika pročtete obsáhlý profilový článek o nizozemské běžkyni Sifan Hassanové k jejímu parádnímu světovému rekordu z nedělního Hengela, o tzv. supertretrách nenajdete ani slovo. To důležité je ale mezi řádky.

„Zdála se klidná, měla situaci pod kontrolou. Přestože po většinu závodu na 10 000 metrů běžela v tempu 2:55 na kilometr, nezmatkovala, nebyla na ní znát únava," píše se v článku.

A právě o to jde. Hassanová sice celý závod v Hengelu běžela na úrovni blikajících světýlek technologie Wawelight, která jí napovídala úroveň pět let starého světového rekordu Etiopanky Almaz Ayanaové. Ale pak se od nich snadno odpoutala. V posledním kilometru výrazně zvedla tempo a v cíli byla v novém světovém rekordu 29:06,82 minuty, jímž Ayanaové výkon (29:17,45) rozmetala na kousky.

Rekordy poslední doby

MUŽI

DRÁHA

5000 metrů: Joshua Cheptegei (Ug.) 12:35,36 14. srpna 2020 (Monako)

10 000 metrů: Joshuha Cheptegei (Ug.) 26:11,00 7. října 2020 (Valencie)

SILNICE

5 kilometrů Joshua Cheptegei (Ug.) 12:51 16. února 2020 (Monako)

10 kilometrů: Rhonex Kipruto (Keňa) 26:24 12. ledna 2020 (Valencia)

Půlmaraton: Kibiwott Kandie (Keňa) 57:32 6. prosince 2020 (Valencie)

Maraton: Eliud Kipchoge (Keňa) 2:01:39 16. září 2018 (Berlín)

 

ŽENY

DRÁHA

Míle: Sifan Hassanová (Niz.) 4:12,33 12. července 2019 (Monako)

5000 metrů: Letesenbet Gideyová (Et.) 14:06,62 7. října 2020 (Valencie)

10 000 metrů: Letesenbet Gideyová (Et.) 29:01,03 8. června 2021 (Hengelo)

SILNICE

Půlmaraton: Ruth Chepngetichová (Keňa) 1:04:02 4. dubna 2021 (Istanbul)

Maraton: Brigid Kosgeiová (Keňa) 1:14:04 13. Října 2019 (Chicago)

A tady je ta klíčová otázka. Jak je možné, že měla v závěrečné fázi sílu na tak bombastické zrychlení? Můžeme zmínit schopnost tvrdé dřiny, loňskou absenci závodů spojenou s větším časem na trénink, životní motivaci ženy, která se kdysi v patnácti do Nizozemska vydala jako uprchlice z rodné Etiopie. Ale jeden důvod je zjevný. Boty jménem jménem ZoomX Dragonfly od jisté globální firmy z Oregonu, která svůj výrobek propaguje jako nejrychlejší boty na světě.

Jsou zřejmě současným vrcholem technologického vývoje běžeckých bot, který se od poslední olympiády v Riu dramaticky posunul. Slogan o nerychlejších tretrách je přitom zavádějící, protože boty za závodníka samozřejmě neběhají. Karbonový plátek a odlehčená pěna v mezipodešvi jim ale poskytují komfort a hlavně omezují ztrátu energie.

„Hlavní bonus těch treter je, že se člověk dostane v závodě do fáze, kdy netuhne v oblasti lýtek. Díky tomu udrží daleko déle běh na špičce. To pro běh znamená, že je všechno rychlejší. Je to o komfortu a šetrnosti k běžci," líčí mílař Filip Sasínek, který v tomto typu treter v zimě překonal halový národní rekord na 1500 metrů.

Revoluční tretry či boty pro vytrvalostní běhy na silnici redukují únavu, dovolují běžcům déle běžet rychleji. Po závodě nejsou nohy tak zničené, což usnadňuje regeneraci a vede k možnosti lepšího tréninku. Když přišla firma Nike v roce 2017 s prvním typem revolučních bot pod názvem Vaporfly, prezentovala, že novinka může zlepšit výkon o čtyři procenta. Podle sportovního vědce Rosse Tuckera by Keňan Eliud Kipchode při svém světovém rekordu v maratonu 2:01:39 hodiny, který zaběhl v roce 2018 v Berlíně, běžel v jiných botách za hranicí dvou hodin a tří minut.

Ve stejných botách běžela při svém světovém rekordu v maratonu i Keňanka Brigid Kosgeiová před dvěma lety v Chicagu.

„Ty boty prokazatelně zlepšily běžeckou rychlost vzhledem k vydanému úsilí, byly jako nové druhy v ekosystému bez svého predátora," uvádí další sportovní vědec Geoff Burns v článku publikovaném v časopise the British Journal Of Sports Medicine.

Jenže kde je hranice, kdy technologický pokrok může pomáhat, aniž by to bylo nefér? Svět plavání řešil podobný problém na světovém šampionátu 2009 v Římě, kde za vlnu nových rekordů mohly kosmické plavky LZR Racer od firmy Speedo. Byly sice později zakázány, ovšem rekordy v tabulkách zůstaly.

Světová atletika zkoumala hlavně to, jestli boty nedávají závodníkovi zpět příliš energie. Tedy podobný problém, který před lety nastal při posuzování případu beznohého čtvrtkaře Oscara Pistoriuse, jenž běhal s protézami z karbonových vláken. Od loňského jara platí pravidlo, podle nějž může být podrážka treter tlustá jen 3 centimetry. Na silnici je povolen ještě centimetr navíc.

Když Kipchoge na podzim 2019 ve Vídni při exhibičním závodě mimo tradiční regule zaběhl maraton pod dvě hodiny, jeho podrážka byla tlustší.

Klíčové pro uznávání výkonů dosažených v revolučních botách byla také jejich dostupnost na trhu. Světová atletika nastolila systém, v němž průběžně schvaluje nové prototypy, s nimiž je pak povoleno závodit.

„Kreativita a inovace technických týmů výrobců vybavení jsou jenom jedním z mnoha faktorů, které se musí sejít, aby mohl být překonán světový rekord," tvrdí Sebastian Coe, prezident Světové atletiky. „Musíte vzít v úvahu i jiné faktory, jako přípravu a motivaci atletů v olympijském roce."

Faktem ale je, že poté, co se nové běžecké boty staly na závodech normou, historické tabulky zažívají konstantní zemětřesení. A nejenom ve vytrvalostních závodech. Všeobecná úroveň se zásadně zvedla i na středních tratích.

Sám velký Coe, legendární hrdina středních tratí, v zimě přišel po 38 letech o britský rekord na 800 metrů ve prospěch Ellitota Gilese, který běžel v tretrách se značkou Air Zoom Victory.

Půlka i patnáctistovka jsou v olympijské sezoně na výjimečné úrovni, což poznává i národní rekordman na 1500 metrů Jakub Holuša, který o nominaci na Hry do Tokia tvrdě bojuje prostřednictvím olympijského žebříčku.

„Patnáctistovka má zlatou éru. Je to jedna z nejsilnějších atletických disciplín," líčí Holuša. A do jaké míry za to můžou nové tretry?

„Má to velký podíl. Když má člověk formu, tretry jsou pohodlné, ale hlavně se v nich dobře běhá. Jednoznačně je to hodně o tretrách," říká Holuša. Do hry navíc vstupuje konkurenční boj. Další globální značka Adidas má své vlastní superboty, nový prototyp Adizero Adios Pro 2 už nedávno zkoušeli elitní běžci při pražském maratonu The Battle of The Teams.

„Jako manažer atletů a organizátor mítinků jsem za to, aby výdobytky technologií lidstvu pomáhaly posouvat se vpřed," říká Alfonz Juck, manažer Zlaté Tretry Ostrava.

INSIDER Juck: Je to vývoj, dřív se běhalo na škváře

Jsou revoluční superboty pro atletiku požehnáním, nebo spíš nebezpečím? Alfonz Juck, manažer Zlaté tretry a prezident sdružení Euromeetings, vnímá oba pohledy. Ale novinkám, které pomohly k výbuchu rekordních časů na středních a delších tratích, se nebrání. „Hodnotím to jako vývoj doby,“ říká Juck.

Jak vidíte diskuzi o tak významném zásahu technologie do atletiky?
„Je to velká debata. Opravdu vidíme obrovský boom. Je jasné, že technologie jdou dopředu. Vidíme to v každé sféře života, proč ne i v tomhle oboru? Co mohla Světová atletika dělat? Kdyby vše zakazovala, bylo by to složitější. Pravidla platí.“

Co byste řekl kritikům novinek?
„Chápu toho, kdo má negativní názor, že je to příliš velký vstup do věci. Rozdíl výkonnosti oproti starším typům treter je prokazatelný. Pořád to ale sportovec musí v prvé řadě ukázat. Není záruka, že budete mít super výkonnost, když budete mít super tretry. Chápu i ty, kterým to vadí. Záplava rychlých běhů, osobáků, národních rekordů i světových rekordů je dost velká. Vyvstává i otázka, kdy se něco podobného objeví ve sprintech.“

Vidíte někde případné nebezpečí?
„Hlavní je, aby nové tretry byly k dispozici co nejširšímu počtu běžců. Aby to pro někoho nebyla výhoda. Tím, že jsou relativně k mání, jsme tenhle moment odbourali. Chápu i pohled, že to v porovnání s minulostí do jisté míry znehodnocuje statistiky. Jako manažer atletů a organizátor mítinků jsem za to, aby výdobytky technologií lidstvu pomáhaly posouvat se vpřed. Nedá se to porovnat s dopingem, který je umělou cestou, nepřiměřenou a zdraví škodlivou.“

Můžou se měnit pravidla?
„Jistě, nikdo nedokáže předpovědět budoucnost. Světová atletika to sleduje. Atleti jsou před starty na závodech zatížení novou agendou, musí deklarovat, v jaké obuvi nastoupí. Sleduje se to. Už byly případy, že někteří běželi v obuvi, která nesplňuje kritéria, a byli diskvalifikovaní. Jsou to nové fenomény, které to přináší. Někteří volají po přísnějším zásahu.“

Vidíte ho jako reálný?
„Neumím si moc dobře představit, co všechno by se zakázalo. Firmy mají dostatek zdrojů, aby vývoj podpořily. Zastavit technologický vývoj kvůli tomu, že se běžci kvazi neúměrně zlepšují… Nevím, jestli by to byl správný krok. Kdysi se taky běhalo na škváře a tretry byly v jiné podobě. Nikdo neumí odhadnout, co nám technologie připraví, jaké materiály, výrobky. Jde o to, aby to nevytvářelo přidanou hodnotu mechanického typu.“

Světová atletika už nastavila dělící linii, stanovila ale pravidla dobře?
„Je to snaha pokusit se ji stanovit v rámci daných poznatků. Kdyby se to vyvíjelo směrem, že se výkony budou posouvat ve velkém měřítku, možná se to bude zvažovat. Zatím to ale nepovažuju za něco dramatického a přehnaného. Co se přepokládalo v roce 1950, se v roce 2000 výrazně překonalo. Světová atletika se snažila pravidla nastavit. Někteří jí vyčítají, že moc ustoupila výrobcům obuvi.“

Co když budou současné rekordy za deset let i kvůli technologické revoluci hluboko v tabulkách?
„A co se stane, když to tak bude? Bude to něčemu na škodu? Seb Coe sehrál svou úlohu. Ve svém čase byl nejlepší, překonával rekordy, ale doba pokračuje dál. Je možné, že se dožijeme doby, že budeme kromě osobního rekordu evidovat, kdo v jakých tretrách běží.“

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud