26. června 2022 • 16:40

Další rekord Syd the Kid! Hvězdě zase pomohla trampolína pod nohama

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to jen malá ochutnávka z toho, co se může stát za pár týdnů na mistrovství světa. Američanka Sydney McLaughlinová vylepšila na národní kvalifikaci v Eugene vlastní světový rekord na 400 metrů překážek. Výkonem 51,41 sekundy ubrala pět setin, stejně jako vloni na OH v Tokiu jí pomohla dráha, která se chová jako trampolína.



Takhle to vypadá, když se spojí schopnosti unikátní atletky s moderní technologií. Dvaadvacetiletá Sydney McLaughlinová při sobotní finále americké kvalifikace vběhla do cílové rovinky s šestimetrovým náskokem, který pak navyšovala až do cíle. Během roku překonala už potřetí světový rekord.

„Jsme tady v americkém atletickém městě, co byste čekali?“ žertovala po závodě. „Pokaždé, když sem přijedu, cítím, že se stane něco úžasného.“

McLaughlinová je právem na špičce historického žebříčku. Má k dobru elitní čtvrtkařkou rychlost a navíc skvěle zvládá i techniku překonávání překážek a rytmus běhu. Ve všech třech jejích rekordních bězích jí ale pomohly hračičky současné doby.

Na noze měla jedny z tzv. super treter, odlehčených skořápek s karbonovými plátky, konkrétně od firmy New Balance. A pod nohama měla vždy speciální dráhu, zrozenou pro rychlé časy. Na olympiádě v Tokiu běžela na dráze WSTY od společnosti Mondo, která měla v sobě drobné vzduchové kapsičky.

Svůj první světový rekord překonala před rokem v Eugene na stejné dráze, kterou se prohnala v sobotu. Není to mondo, ale výrobek americké firmy Beynon Sports. Systém s názvem BSS 2000 obsahuje butylovou gumu a dva komponenty polyuretanu, díky čemuž závodníkům dává při běhu zpětnou energii.

„Věděla jsem, že to bude rychlé. Koukla jsem se na čas a byla jsem fakt šťastná. Pomalu se posouvám k rychlejším a rychlejším časům. A pořád jsou ještě věci, na kterých můžu pracovat. V nádrži mám ještě trochu víc. Snad ji vyprázdním, až přijde čas,“ řekla McLaughlinová.

Ta správná doba je jasná. Za necelé tři týdny právě na slavném stadionu Hayward Field v Eugene startuje světový šampionát. A ženský závod na 400 metrů překážek bude patřit k hitům. Kromě McLaughlinové budou na místě i Dalilah Muhammadová, bývalá světová rekordmanka a úřadující mistryně světa ze šampionátu v Dauhá z roku 2019, a nizozemská kometa Femke Bolová, která letos na Zlaté tretře v Ostravě překonala historický čas na 300 metrů překážek.

VÝVOJ SVĚTOVÉHO REKORDU NA 400 METRŮ PŘEKÁŽEK ŽEN

51,41   Sydney McLaughlinová (USA)         2022    Eugene
51,46   Sydney McLaughlinová (USA)         2021    Tokio
51,90   Sydney McLaughlinová (USA)         2021    Eugene
52,16   Dalilah Muhammadová (USA)          2019    Dauhá
52,20   Dalilah Muhammadová (USA)          2019    Des Moines
52,34   Julia Pečonkinová (Rus.)        2003    Tula
52,61   Kim Batenová (USA)            1995    Göteborg
52,94   Sally Gunnellová (Brit.)         1993    Stuttgart

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud