Martin Hašek
7. listopadu 2022 • 16:55

Rok velkých maratonů: Rekordní Kipchoge, nástup mladých hvězd

Vstoupit do diskuse
0
  • Keňský běžec Eliud Kipchoge dobíhá do cíle berlínského maratonuKeňský běžec Eliud Kipchoge dobíhá do cíle berlínského maratonuFOTO: profimedia.cz

    Slavný maraton v New Yorku o víkendu uzavřel letošní program tzv. majorů, šesti největších světových závodů na tradiční trati 42,195 kilometru. Co rok přinesl? Keňan Eliud Kipchoge znovu překonal světový rekord, Keňanka Peres Jepchirchirová prodloužila svou vítěznou sérii a ukázala se i možná královna budoucnosti. Pojďte si v článku iSport.cz připomenout hrdiny letošního ročníku.

  • Show světových rekordmanů

    Tokijský maraton (6. března)

    Dva světoví rekordmani hned na úvod sezony ukázali svoji třídu. Keňané Eliud Kipchoge a Brigid Kosgeiová v Tokiu zaběhli časy, kterými se vešli do top pětky historických tabulek. Kipchoge vyhrál výkonem 2:02:40 hodiny a zůstal jen o 61 sekund za svým světovým rekordem z Berlína 2018, byl to čtvrtý nejlepší běh dějin. I druhý Amos Kipruto (2:03:13) se vešel do historické top patnáctky. Kosgeiová vyhrála výkonem 2:16:02, což byl v tu chvíli třetí nejlepší čas historických tabulek jen za jejím vlastním světovým rekordem z Chicaga 2019 a bývalým světovým rekordem Pauly Radcliffeové.

  • Finiš pro šampionku

    Bostonský maraton (18. dubna)

    Olympijská vítězka Peres Jepchirchirová z Keni dovršila unikátní hattrick. Poté, co vloni získala zlato na Hrách v Tokiu a vyhrála i maraton v New Yorku, zvítězila i v Bostonu, navíc to dokázala v rozmezí devíti měsíců. V Bostonu svedla skvělý souboj s krajankou Ababel Yeshanehovou, kterou utrhla až těsně před cílem a časem 2:21:01 nakonec vyhrála o čtyři sekundy. Za zmínku stojí i čtvrté místo dvaačtyřicetileté legendy Edny Kiplagatové 2:21:40). V mužském závodě kralovali Keňané, kteří zabrali tři první místa. Vyhrál Evans Chebet (2:06:51) před Lawrencem Cheronem (2:07:21) a obhájcem titulu Bensonem Kiprutem (2:07:27).

  • Fantastický rekord

    Berlínský maraton (25. září)

    Něco takového svět ještě neviděl. Eliud Kipchoge byl v polovině berlínského maratonu (59:51) na cestě poprvé v regulérním závodě prolomit dvouhodinovou hranici. Nakonec proběhl cílem v čase 2:01:09, čímž o plnou půlminutu zlepšil svůj dosavadní světový rekord z roku 2018. „Jsem přešťasten, že jsem překonal světový rekord. První půlku jsem chtěl běžet takhle rychle. Po 38. kilometru jsem věděl, že rekord překonám,“ hlásil Kipchoge, který chce v příštích letech usilovat o vítězství i v Bostonu a v New Yorku. Mark Korir doběhl na druhém místě téměř o pět minut později… V ženském závodě předvedla parádní výkon Etiopanka Tigist Assefaová, která ještě na olympiádě 2016 v Riu závodila na půlce. Zvítězila senzačním časem 2:15:37 a v historických tabulkách se dostala na třetí místo hned za Brigid Kosgeiovou a Paulu Radcliffeovou.

  • Vítězství po pádu

    Londýnský maraton (2. října)

    Třiadvacetiletá Etiopanka Yalemzerf Yehualawová sice na trati londýnského maratonu upadla, ale v cíli byla první v čase 2:17:26, přičemž porazila úřadující šampionku Joyciline Jepkosgeiovou a stala se nejmladší londýnskou šampionkou historie. Hned šest nejlepších se dostalo pod hranici dvou hodin a dvaceti minut. Z Yehualawové roste možná nová maratonská hvězda. Už oznámila svůj cíl vyhrát v maratonu příští rok mistrovství světa, startovat na olympiádě v Paříži a pokusit se o překonání světového rekordu. Mužský závod vyhrál Amos Kipruto, jediný Keňan v elitním poli v čase 2:04:39 a získal tak největší vítězství své dosavadní kariéry.

  • 14 sekund od rekordu

    Chicagský maraton (9. října)

    Ve větrném městě byla hlavní hvězdou Keňanka Ruth Chepngetichová, která zůstala časem 2:14:18 jen čtrnáct sekund za světovým rekordem Brigid Kosgeiové. „Světový rekord jsem chtěla překonat, ale i tak jsem šťastná,“ radovala se nová šampionka. V mužském závodě se slavil velký rodinný příběh. Keňan Benson Kipruto, který zvítězil v čase 2:04:24, navázal na chicagský triumf svého bratra Dicksona Chumby z roku 2015.

  • Americký double

    Newyorský maraton (6. listopadu)

    Sezonu uzavřel o víkendu Newyorský maraton, který se tu koná každoročně od roku 1970, a to vždy první neděli v listopadu. Letos se po třech letech ovlivněných pandemií koronaviru běžel v plné kapacitě – zdolat 42kilometrovou trať dorazilo neuvěřitelných 50 tisíc závodníků. V nečekaně teplém počasí kolem 22 stupňů Celsia vyhrál mezi muži stejně jako v Bostonu Keňan Evans Chebet. Ženskou kategorii ovládla při maratonském debutu Sharon Lokediová. Chebetovi se ceněný americký double povedl jako prvnímu od krajana Geoffreye Mutaie v roce 2011.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud