Jan Jaroch
17. srpna 2023 • 16:40

„Odložený“ Krejčí: škrt byl zadarmo, expert věří, že v NBA zůstane

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bez domova. Prozatím. Po necelém roce se Atlanta Hawks vzdala služeb jediného Čecha v NBA Víta Krejčího. Pro basketbalistu to nemusí znamenat konec v zámoří. Ve třiadvaceti letech má dvoumetrový rozehrávač stále perspektivu, odborníci předvídají, že může od jiného klubu dostat nabídku dvoucestné smlouvy a dál se pokoušet splnit si sen za Atlantikem.



Matematika mluvila proti Vítu Krejčímu. Týmy NBA mohou mít na soupisce pouze patnáct podepsaných hráčů s jednocestnými kontrakty. A on se mezi ně nevešel. Zvlášť kvůli tomu, že ze smlouvy pro příští sezonu na 1,8 milionu dolarů neměl garantovaný ani cent.

Hawks mu nic nedluží, a tudíž je nestojí ani dolar, že se vzdali jeho služeb a zařadili ho na waiver, tedy seznam odložených hráčů. Zde po Krejčím během 48 hodin může sáhnout jakýkoliv další ligový tým. Pokud waiverem projde, bude z něj nechráněný hráč s možností podepsat kdekoliv jinde.

„Pro některý klub může být dobrým kandidátem pro dvoucestný kontrakt,“ soudí John Hollinger, expert serveru The Athletic a někdejší viceprezident hráčských operací Memphisu Grizzlies.

Dvoucestný kontrakt mohou podepsat pouze hráči s méně než čtyřletou zkušeností v NBA. Každý tým může mít na soupisce k patnáctce basketbalistů ještě další dva s tímto statusem. Zpravidla se jedná o mladíky s potenciálem, kteří však potřebují ještě čas vyhrát se na nižší úrovni. To jim umožňuje střídavý start v NBA (za sezonu mohou odehrát v lize jen 50 zápasů) a ve farmářské soutěži NBA G League.

Je obvyklé, že slabší týmy v přestavbě se soustředí na rozvoj svého vlastního talentu z draftu, po Krejčím by tedy mohl spíš sáhnout některý ze silnějších celků. Fanoušci už začali spekulovat například o mistrovském Denveru či Torontu, jež potřebuje sílu na rozehrávku.

Pro Krejčího může hovořit i zdařilé vystoupení v českém dresu při předolympijské kvalifikaci, kdy během tří utkání průměroval 14 bodů, 5,3 doskoku a 6,7 asistence. V bodech a asistencích byl z českého týmu nejlepší, v doskocích mu patřilo druhé místo.

„Atlanto, díky! Nebylo to dlouhé, ale tohle město a fanoušky budu mít navždy v srdci,“ vzkázal strakonický rodák, zatímco příznivci Hawks na sociálních sítích chválili jeho oddanost a pozitivní přístup na lavičce.

Dá se čekat, že Krejčí i nadále bude preferovat setrvání v NBA před návratem do Evropy. V červnu na tohle téma Sportu řekl: „Dokážu žít s tím, že dostanu příležitost, nebudu dost dobrý a pak se vrátím do Evropy. Ale nedokážu žít s tím, že bych šanci nedostal. Dokud bude naděje, chci tam zůstat a předvést, že do NBA patřím.“

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud