3. prosince 2013 • 16:32

Veselého Washington zlomil prokletí, po čtyřech letech je fifty-fifty

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

V basketbalové NBA jsou týmy, pro které by taková bilance nestála za zmínku. Pak je tady ovšem Washington. Klub, kde hraje jediný Čech v soutěži Jan Veselý, se právě poprvé po čtyřech slabých letech dostal na vyrovnanou bilanci výher a proher. Úspěšnost .500 je pro Wizards něčím, s čím fanoušci nejsou zvyklí moc počítat.



Po výhře nad Orlandem 98:80 měl Washington o jeden důvod k oslavě víc než obvykle. V tabulce NBA se tímto výsledkem dostal na bilanci devíti výher a devíti porážek.

Sbohem, negativní bilance! Po čtyřech sezonách, vesměs plných bídy, plané naděje a prohrávání…

„Bereme to pouze jako něco, o čem jsme věděli, že toho jsme schopni,“ řekl Trevor Ariza, jeden z klíčových hráčů Washingtonu. „Nejsme spokojeni. Chceme pokračovat, udělat vítěznou tradici a odrazit se od tohoto bodu dál,“ řekl.

Washington má vyrovnanou bilanci poprvé od kratičkého úseku na začátku sezony 2009/10, kdy měl po dvou výhrách a prohrách.

Na hřišti tenhle úspěch oslavil i Jan Veselý, který hraje posledních 12 zápasů. Statisticky to sice stále není žádná sláva, ale na hřišti stráví v průměru 18 minut na utkání, mihnul se už i v základní sestavě. Střílí 2,7 bodu a doskakuje 4,7 míče na zápas.

S Veselým na ploše dokázali zlomit bídu

Za zmínku stojí jeho vyšší počet útočných doskoků, který si jeho spoluhráči v týmu chválí. Těží z nich nové šance v protiútocích. Takhle třeba Veselý pomohl v listopadu zachránit těsné výhry v Clevelandu a v Minnesotě.

„Viděl jsem, jak se zas a znova vrhá za míči. Považoval jsem za vhodné ho odměnit,“ vykládal tehdy i rozehrávač John Wall, který „za odměnu“ Veselému v jednom ze zápasů nadhodil jeden z míčů na jeho pověstnou drtivou smeč.

I to byla jedna z položek na seznamu zlepšení Washingtonu. Po dalším z hrozných startů do sezony (2-7) se přitom zdálo, že se bude jen opakovat bída posledních roků. Leč Wizards to dokázali zlomit. I s Veselým na ploše. Český reprezentant v první fázi sezony šanci nedostal a jenom vysedával na lavičce.

Jestli se Washington dokáže vmáčknout do play off, jak vyhlašuje, k tomu je ještě hodně dlouhá cesta. Ale srovnání bilance na „fifty-fifty“ je prvním důležitým krokem.

„Jsem opravdu nadšený z hráčů, které máme. Nezačali jsme dobře, ale bojovali jsme, dokázali jsme se dostat do tempa a to v úseku sezony, v jakém právě jsme, něco znamená. Udělali jsme velký kus práce na psychice,“ ocenil kouč Randy Wittman.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud