Jakub Plaskura
20. října 2022 • 21:50

Barcelona padla v Kaunasu. Satoranský pokazil závěr, Veselý top střelec týmu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Barcelona odcestovala na další euroligovou misi do Kaunasu, aby se utkala s tamním Žalgirisem. Papírové předpoklady jasně favorizovaly katalánský velkoklub, v jehož základní sestavě znovu naskočil do hry i Tomáš Satoranský. Jeho krajan Jan Veselý začínal na lavičce, ale dle zvyklostí do utkání rychle nakoukl. Ani český tandem však neodčaroval kouzlo Žalgiria areny, kde domácí zvládli lépe infarktovou koncovku a vyhráli 73:72. Veselý se stal s 12 body nejlepším střelcem hostů, Satoranský měl na ruce výhru, ale selhal. 



Speciální náboj měl zápas hned pro několik aktérů v čele s lodivodem Barcelony Šarunasem Jasikevičiusem. Více než čtyři roky trénoval právě Žalgiris, kde dříve působil i jako hráč. Litevský bouřlivák se zelenobílými zažil nemalé úspěchy. Teď se ale potřetí vrátil jako soupeř a svým typicky energickým vystupováním se nestačil divit. Barca totiž zůstala ve čtvrtečním litevském večeru notně za očekáváním a potopil ji mj. její bývalý hráč Rolands Smits, jenž zatížil konto hostí 15 body.

Hostující rozehrávač Rokas Jokubaitis pro změnu vyrostl v Žalgirisu, odkud loni v červenci přesídlil ke Středozemnímu moři. Ani jeho dobrý výkon nestačil.

Katalánským hračičkám nevoněl tvrdý styl Žalgirisu, o čemž mluvil před utkáním i kouč Jasikevičius. „Nenechme se zmást, Žalgiris před sezonou notně posílil, budeme v utkání trpět.“ Měl snad kouč Barcelony věšteckou kouli? Litevský tým prokázal houževnatost v obraně a lepší útočné doskoky. Satoranského a spol. mač skutečně bolel.

Frenetická atmosféra svazovala ruce hvězdám španělského giganta. Oba čeští reprezentanti si role rozdělili. Satoranský se skvěle ukázal v první půli, naopak Veselý společně s Američanem Corym Higginsem táhli Barcelonu kupředu v druhém poločase. Nepomohla však ani zlepšená hra na obranné polovině. Domácí měli v některých momentech i slušnou dávku štěstí v zakončení.

Barcelonu však srážela také vlastní nekoncentrovanost a banální chyby. Hned několikrát hosté předvedli v zápase fauly při střelbě za tři body či nesportovní přestupky. 

Přesto hosté mohli utkání získat. Nezmar Higgins 10 vteřin před koncem získal míč a poslední střela vyšla na Tomáše Satoranského. Kdyby proměnil, favorit zvítězí, český guard se však situace zalekl a ani nezakončil.

Barcelona si odváží z Litvy nejtěsnější možnou prohru a oba soupeři jsou nyní v tabulce na dvou výhrách a dvou porážkách. Reparát na Barcu čeká 28. října, kdy doma vyzve Milán.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud