Jakub Plaskura
1. prosince 2022 • 20:59

Schizofrenní Barcelona v EL. Satoranský po faulu v závěru trnul, ale slavil

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Místo činu: Berlín. Čeští basketbalisté Tomáš Satoranský a Jan Veselý se téměř po čtvrt roce vrátili do německé metropole. Tentokráte však ne v dresu národního týmu, když právě v Mercedes-Benz Areně padli s Řeckem v play off Eurobasketu, ale na klubové úrovni měli změřit v barvách Barcelony síly s tamní Albou pod hlavičkou Euroligy. A tentokráte to pro české duo dopadlo dobře, i když zápas napsal kriminální zápletku k pohledání, Barcelona totiž ukázala dvě tváře. Satoranský byl vidět více než jeho krajan pod košem.



Do zápasu vstupovala jako jasný favorit Barca. Trenér Šarunas Jasikevičius znovu poslal do základní pětky Tomáše Satoranského a vzpruhou pro hosty mohla být skutečnost, že se po operaci achilovky a následné rekonvalescenci vrátil konečně na palubovky Nikola Mirotič, jehož v minulé sezoně zdobila cena pro MVP (nejužitečnějšího hráče) Euroligy. Španělský matador nic ze svého umu nezapomněl, byť hrál poprvé od 19. června.

Zápas by si klidně zasloužil přídomek schizofrenní. Hosté totiž byli mnohem lepší v lichých čtvrtinách, zatímco domácí Alba se zmátořila vždy v těch sudých.

Barca v úvodní periodě svého soupeře jasně přehrávala a vypadalo to na snadnou záležitost. Jenže v basketbalu se poměry mohou změnit velmi rychle. Alba se nevzdala a jako pokropená živou vodou ve druhé čtvrtině otočila stav. Angažoval se zejména 184cm vysoký rozehrávač Tamir Blatt.

Jasikevičius znovu točil sestavou dle zažitých rituálů, k čemuž přispívá i návrat marodů Mirotiče a Kylea Kurice. Tentokrát však nešlo jen o to, aby si celý tým zahrál a utavil soupeře. Byla to nutnost, protože najednou si favorit nevěděl rady a litevský kouč v katalánských službách se u lavičky mohl uvztekat. Poločas tedy skončil 46:45 pro německý klub, a to ještě v závěru na poslední chvíli efektivně snižoval Jan Veselý

„Ve druhé čtvrtině jsme hráli naivně v defenzivě a psychicky jsme byli dole. Před zápase jsem říkal, že Alba dokáže porazit na domácí půdě kohokoliv a ve druhé čtvrtině nás hodně trápili,“ řekl Šarunas Jasikevičius o poločasové pauze.

Nezůstalo však jen u toho. Čekalo se, že Barca vyrukuje do druhé půle s úplně jiným odhodláním, protože v kabině muselo být podobně horko jako na proslulé barcelonské pláži Playa de Bogatell uprostřed parného léta.

Karta se znovu otočila. Ve třetím dějství katalánský zástupce vyhrál 26:11 a položil zřetelné základy potenciální výhře. V dobrém světle se ukazoval Tomáš Satoranský, jenž si připsal 11 bodů, 6 doskoků a 5 asistencí. Naopak Jan Veselý se 6 body a 2 doskoky tolik vidět nebyl a značné potíže mu vyráběl obr Christ Koumadje, přes jehož 223cm Veselému pšenka příliš nekvetla ani pod jedním košem.

Už to po třiceti minutách čistého času vypadalo, že se zápas v poklidu dohraje, jenže Barcelona opakovaně v této sezoně zažívá těžkosti v posledních periodách a nejinak tomu bylo i v Berlíně. Přitom se složitě odhaduje, kde je příčina, protože Jasikevičius využívá velké množství hráčů, takže o únavě nemůže být řeč.

Alba zápas dotáhla až k jednobodovému manku v poslední minutě a Satoranský a spol se třásli. S vypětím všech sil a díky skvělému návratu Nikoly Mirotiče, který zatížil konto Berlíňanů 19 body, se Barca mohla radovat, i když v samotném závěru ještě Satoranský vyrobil faul při střelbě za tři body.

Kdyby Johannes Thiemann všechny trestné hody proměnil, šlo se pravděpodobně do prodloužení, ale německý reprezentant selhal, i proto si španělský klub připsal osmou výhru z jedenácti zápasů. Alba je v tuto chvíli na chvostu Euroligy s bilancí 3/8.

V zápase se otiskla i třetí česká stopa, protože jedním z rozhodčích duelu byl přední český sudí Robert Vyklický, takže i on se svými kolegy sledoval, jak Barcelona hazardovala se štěstěnou, která se nakonec přeje jen přiklonila na její stranu.

Další euroligový duel čeká Barcelonu na domácí půdě už 9. prosince, kdy poměří síly s francouzským Lyonem.

Evropská liga basketbalistů - 11. kolo:

Alba Berlín - FC Barcelona 86:88 (za hosty Satoranský 11 bodů, 6 doskoků, 5 asistencí, Veselý 6 bodů, 2 doskoky),
Anadolu Efes Istanbul - Olympiakos Pireus 82:71,

20:00 Villeurbanne - Monako,

20:30 Baskonia Vitoria - Milán,

20:45 Partizan Bělehrad - Valencie.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud