Romana Barboříková
12. května 2021 • 22:03

Nešťastný ostrůvek. Hvězdy Gira si zlámaly kosti, velký tým je bez lídra

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mikel Landa ležící ve velkých bolestech na silnici a Pavel Sivakov, který zavadil o zadní kolo týmového kolegy a s kolem udělal kotrmelec vedle silnice. Takových bylo závěrečných patnáct kilometrů včerejší páté etapy na Giro d´Italia. Ukázalo se tak, že nejen sjezdy znamenají pro cyklisty obrovské nebezpečí. Italská Grand Tour tak přišla hned o dva adepty na celkové prvenství. Sprint ovládl Caleb Ewan. Jan Hirt dojel v hlavní skupině.



Na jednoho tým spoléhal jako na lídra, který by mohl celé Giro d´Italia vyhrát. Druhý měl podporovat hlavního muže týmu a v případě nezdaru zaskočit. Ani Mikel Landa z týmu Bahrain Victorious, ani Pavel Sivakov z Ineos Grenadiers už tuto úlohu nenaplní. Oba aspiranti na růžový dres totiž měli ošklivé pády, po kterých v závodu pokračovat nemohou.

Přitom to vypadalo, že nervózní bude hlavně závěr 177 kilometrů dlouhého putování, protože víc než sto kilometrů jel peloton pohromadě. Jenže se znovu ukázala zrádnost italského závodu. Pořadatelé sami v popisu etap u mnohých dnů upozorňovali na nebezpečné průjezdy městy, kde na cyklisty číhají nebezpečí v podobě kruhových objezdů, retardérů či silničních ostrůvků.

Snad i proto panovala v závěrečných zhruba dvaceti kilometrech v balíku závodníků nervozita. A na tu doplatil Sivakov. Patnáct kilometrů před cílem jeli cyklisté po užší silnici ve velkém chumlu a ruský jezdec britské letky v tomto okamžiku nešťastně zavadil o zadní kolo týmového kolegy, což ho rozhodilo, najel na obrubník a se svým bicyklem udělal kotrmelec. Při tom si ošklivě natloukl pravou ruku. Po chvíli se ale oklepal, nasedl na kolo a pokračoval, i když zjevně s velkými bolestmi.

Sportovní ředitel Ineosu Matteo Tosatto krátce po etapě hlásil, že je dobrá zpráva, že Sivakov dojel etapu, ale že mají podezření na zlomeninu klíční kosti. Ta se nakonec nepotvrdila, tým však večer musel oznámit odstoupení svého záložního lídra z jiného důvodu. „Bohužel, Pavel Sivakov byl nucen odstoupit z Gira kvůli zranění ramene,“ informovala britská stáj na Twitteru.

Pro Ineos, jehož lídrem je na letošním Giru vítěz Tour de France z roku 2019 Egan Bernal, je to velká ztráta. U Kolumbijce totiž není jasné, zda celé tři týdny vydrží jeho záda, se kterými měl dříve velké potíže. Ruský talent měl být proto zálohou, kdyby se Bernalovi nedařilo.

Britové jsou na tom ale ještě dobře v porovnání s týmem Bahrain Victorious. Ten totiž ztratil rovnou svého lídra. Mikel Landa doplatil právě na jednu z městských nástrah, silniční ostrůvek 4,6 kilometru před cílem. Tam došlo ke srážce s jedním z pořadatelů, kteří právě, stojící na kraji tohoto ostrůvku, cyklisty na nebezpečí upozorňují. Na zemi tady skončili Landa, úterní vítěz Joe Dombrowski a Francois Bidard z týmu AG2R Citroën. Zatímco Dombrowski s Bidardem do cíle dojeli, španělský závodník už etapu nedokončil. Na silnici ležel hodně dlouho s grimasou v obličeji naznačující, že trpí velkými bolestmi. Rovnou na trati ho pak naložila sanitka a odvezla do nemocnice na další vyšetření.

Večer Landův tým zveřejnil aktuální stav svého jezdce. "V nemocnici Mikelovi ošetřili zlomenou klíční kost a několik žeber na levé straně. Po celou dobu byl při vědomí. Přes noc zůstane na pozorování a ráno ještě podstoupí další vyšetření.“

Odstoupení svého závodníka musel oznámit také francouzský tým. Bidard si totiž podle informací svého zaměstnavatel zlomil levou klíční kost. Ani jeden z této trojice tak už dnes neprověří své kvality v dalším dějství se třemi kategorizovanými stoupáními.

Pátou rovinatou etapu, kde si to podle předpokladů rozdali o vítězství sprinteři, ovládl Caleb Ewen. Pro něj je to letošní první výhra na Giru, celkově už čtvrtá. Český vrchař Jan Hirt dojel v hlavním poli a v celkovém pořadí si o čtyři příčky polepšil.

Giro v číslech

5. etapa Modena - Cattolica (177 km): 1. Ewan (Austr./Lotto-Soudal) 4:07:01, 2. Nizzolo (It./Qhubeka-Assos), 3. Viviani (It./Cofidis), 4. Sagan (Sloven./Bora-hansgrohe), 5. Gaviria (Kol./UAE Team Emirates), 6. Moschetti (It./Trek-Segafredo), 7. Pasqualon (It./Intermarché-Wanty-Gobert), 8. Groenewegen (Niz./Jumbo-Visma), 9. Belletti (It./Eolo-Kometa), 10. Cimolai (It./Israel Start-Up Nation), ...124. HIRT (Intermarché-Wanty-Gobert) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. De Marchi (It./Israel Start-Up Nation) 17:57:45, 2. Vervaeke (Belg./Alpecin-Fenix) -42, 3. Oliveira (Portug./Movistar) -48, 4. Valter (Maď./Groupama-FDJ) -1:00, 5. Edet (Fr./Cofidis) -1:15, 6. Vlasov (Rus./Astana-Premier Tech) -1:24, 7. Evenepoel (Belg./Deceuninck-Quick-Step) -1:28, 8. Bettiol (It./EF Education-Nippo) -1:37, 9. Carthy (Brit./EF Education-Nippo) -1:38, 10. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) -1:39, ...39. HIRT -5:49.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud