Romana Barboříková
9. května 2023 • 10:00

Nakládačka rivalům: Evenepoel vládne od první etapy Gira. Kdo ho ohrozí?

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je dobrý v časovkách. To se o Remcu Evenepoelovi, jednom z hlavních favoritů na letošní výhru na Giro d´Italia, vědělo. Ale že největším rivalům naloží tolik, to asi ani sami nečekali. Primož Roglič v tuto chvíli ztrácí 44 sekund, o něco lépe (32 s) je na tom Joao Almeida. Může Belgičana ještě někdo z nich dostihnout? Další dva souboje s chronometrem mu hrají do karet, jenže třítýdenní závod je vždy nevyzpytatelný



Ještě před víkendem zaznívala z mnoha stran tato slova: Letošní Giro bude o souboji Remca Evenepoela s Primožem Rogličem. Jenže hned po úvodní časovce, a teď se na tom stále nic extra nemění, to vypadá, že to spíš bude už jen o mladém Belgičanovi. Po pondělní třetí etapě si lídr týmu Soudal-Quick Step drží víc než půlminutový náskok na Joaa Almeidu (UAE Team Emirates), Roglič ztrácí už skoro tři čtvrtě minuty.

„Pořád máme před sebou 20 etap, ne?“ prohlásil po prvním dnu Roglič. A moc dobře sám věděl, o čem mluví. V roce 2019, kdy slavil celkové vítězství Richard Carapaz, závodník Jumbo-Visma také po první časovce vedl. Před druhým Simonem Yatesem o 19 sekund, před Carapazem dokonce o 47. Po další časovce v 9. etapě byl Roglič celkově druhý, protože nechtěl nést tíhu růžového dresu a ten přepustil jiným. Yates už byl tou dobou ze hry, Carapaz na něj ztrácel tři a čtvrt minuty.

Jenže Slovinec tehdy podcenil situaci, neustále sváděl souboje, jak na trati, tak i slovní, s Vincenzem Nibalim. Výsledek byl ten, že do růžového trikotu se po 14. etapě oblékl Carapaz a Roglič skončil třetí za Nibalim.

Slovinec tak teď může doufat, že podobně chybovat bude i Evenepoel. I ten se totiž nechal slyšet, že ve čtvrté etapě by se rád růžového dresu zbavil. Někomu totiž může dávat křídla, ovšem většinou pro takovéto hvězdy a jejich tým v úvodu třítýdenního klání představuje obrovskou zátěž. Očekává se totiž, že všichni okolo muže v růžovém budou kontrolovat každou etapu, jenže to je stojí ohromnou porci sil, což by se mohlo vymstít v pozdější fázi závodu.

Článek pokračuje pod infogramem...

Je tady ale i další precedens z minulého roku. Na Tour de France si také všichni mysleli, že Tadej Pogačar, další zázrak současné cyklistiky, je nezničitelný a nic jej nemůže ohrozit. A ejhle, ohrozilo. A byla to právě týmová taktika a v tu chvíli už hlavní lídr celku Jumbo-Visma, tedy Rogličova týmu.

Přišla těžká horská etapa, možná i výživová chyba mladého Slovince, které se ale v takovém vypětí může dopustit prakticky každý. Jonas Vingegaard se svými parťáky slabinu vycítili, a jak to dopadlo, všichni vědí.

Navíc nyní v závětří za trojicí Evenepoel, Almeida, kterého také není radno podceňovat, a Roglič ještě číhá britská letka ve složení Geraint Thomas a Tao Geoghegan Hart. První vítěz Tour de France, druhý Gira. A zejména Thomas, i když už je mu 36 let, umí vyčkávat a postupně stahovat náskok. Loni si takto dojel pro 3. místo na Grande Boucle.

Italské Giro je stále na začátku, ještě nepřišly pořádné kopce, které teprve rozhodují o vítězi a poražených. A ačkoliv si to nikdo nepřeje, stávají se na podobných závodech i různé úrazy či mechanické potíže, které mohou lídrovi cestu výrazně znepříjemnit.

  Remco Evenepoel Joao Almeida Primož Roglič
Země Belgie Portugalsko Slovinsko
Tým Soudal-Quick Step UAE Team Emirates Jumbo-Visma
Věk 23 24 33
Výška/váha 171 cm/61 kg 178 cm/63 kg 177 cm/65 kg
Ve World Tour od 2019 2020 2016
Počet vítězství celkem 41 9 72
Vítězství v sezoně 2023 4 0 7
Starty na Grand Tours 2 4 11
Giro d'Italia nedokončil nejlépe 4. Celkově (2020) nejlépe 3. (2019)
Tour de France nestartoval nestartoval 2. (2020)
Vuelta a España 1. (2022) 5. (2022) 1. (2019-2021)

 

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud