28. června 2013 • 12:10

V cíli Tour de France se sejdou hvězdy. Armstronga nepozvali

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Organizátoři Tour de France dodrželi slovo a nepozvali Lance Armstronga na dojezd jubilejního 100. ročníku v Paříži, kam tradičně zvou všechny cyklisty, co dokázali v minulosti závod dokončit. Ředitel Tour Christian Prudhomme už v lednu po Američanově přiznání k dopingu uvedl, že by to bylo nepatřičné.



Všichni ostatní jezdci, kteří Tour kdy absolvovali, byli pozváni. Podle mluvčího závodu Thomase Carioua jich 21. července na Champs-Élysées na slavnost nazvanou Giganti Tour dorazí zhruba pět set. Žijících účastníků slavného podniku, kteří dorazili do cíle, je podlehl odhadů přes 2000.

Armstrong loni kvůli dopingu přišel o všech sedm triumfů na Tour z let 1999 až 2005 a dostal doživotní zákaz startů. Poté, co užívání zakázaných látek dlouhá léta odmítal, se k němu přiznal v televizním pořadu Oprah Winfreyové.

V pátečním vydání listu Le Monde se Armstrong nechal slyšet, že na Tour se bez dopingu v jeho éře zvítězit nedalo.

"Záleží na závodu. Tour de France? Ta se bez dopingu vyhrát nedala," uvedl jednačtyřicetiletý Texasan.

Za posledních 16 let vyhráli závod jen čtyři cyklisté, kteří neměli potíže kvůli dopingu. Armstrong se také pozastavil nad tím, že po vymazání jeho jména nebyl místo něj na seznam vítězů nikdo doplněn.

"Tour se přece v letech 1999 až 2005 jela, ne? Takže musela mít vítěze. Kdo to je? Nikdo si pro mé trikoty nepřišel," prohlásil.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud