Tour bude letos zákeřná. Nelze ji odhadnout, říká Kreuziger

Roman Kreuziger skončil v Kolem Švýcarska třetí.
Roman Kreuziger skončil v Kolem Švýcarska třetí.Zdroj: EPA
Barbora Žehanová
Tour de France
Začít diskusi (0)

Český cyklista Roman Kreuziger nechybí v nominaci stáje Saxo-Tinkoff pro jubilejní 100. ročník etapového závodu Tour de France. Při své celkově páté účasti na slavném podniku, který jel naposledy v roce 2011, bude sedmadvacetiletý jezdec podporovat týmového lídra Alberta Contadora.

Před dvěma lety jel Tour de France neplánovaně, loni se na ni jen díval. Letos je však pro Romana Kreuzigera slavnostní ročník nejsledovanějšího cyklistického závodu na světě hlavním cílem sezony.

Po roční pauze se na Tour de France chystáte popáté v kariéře. Co vás naučily čtyři předchozí účasti?
„Tour je nepředvídatelný závod. Na Giru d’Italia se dá trochu přečíst, co člověk může čekat, nebo ne. Na Tour je hodně stresu, nevíte, jestli najedete někam, kde bude vítr. Tour je mnohem víc vypjatá, stresující, takže člověk se nemůže v žádný okamžik uvolnit, což na Giru lze. To dělá Tour tak těžkou, člověk ji nikdy nemůže odhadnout. Jeden rok jsou na začátku Pyreneje, podruhé Alpy. Tour je pokaždé jiná.“



Na stý ročník organizátoři nachystali výjimečnou trasu. Jaká bude?
„První týden je zákeřný. Úvodní tři dny na Korsice nebudou jednoduché, není prolog, takže nebude rozdělený žlutý dres. Bude to hodně nervózní. Naštěstí první dvě etapy jsou po docela rozumných cestách, což je výhoda, ale třetí už je po hodně úzkých silničkách. Stačí, aby někdo píchnul, vypadne z první skupiny a má po nadějích skoro na celou Tour.“

Korsiku znáte?
„Byli jsme tam na soustředění v únoru. Třetí etapa bude hodně těžká, pak bude hodně náročný přesun do Nice, kde je hned časovka družstev. Až po ní se to asi trochu uklidní. Už budou rozestupy. Pak jsou nějaké nepříjemné etapy v Pyrenejích, ale rozhodující je poslední týden. Tam bude důležité, aby člověk byl v kondici a neměl špatný den, protože ten poslední týden bude jedním z nejtěžších za poslední dobu. Hodně to přizpůsobili Giru, kde býval poslední týden vždycky rozhodující. Tak teď na Tour bude každý den v posledním týdnu docela drama.“

Šílený týden, řekl jste o něm nedávno. Byl by tím nejtěžším, co vás zatím v cyklistice potkalo?
„Vždycky záleží na tom, jak se pak závodí, ale od úterka do soboty je to v posledním týdnu masakr. Etapa do Gap po dni volna, to bude první oříšek. Jede se i nebezpečný sjezd, kde spadnul Beloki (pád v roce 2003 v 9. etapě znamenal pro průběžně druhého Španěla vlastně konec kariéry špičkového jezdce – pozn. aut.). Den poté je časovka, jestli se to tak dá nazývat. Bude hodně nepříjemná.“

Sázkové kanceláře považují za největší favority Chrise Frooma z týmu Sky a pak vašeho lídra Alberta Contadora. Cítíte tlak na tým?
„Letos vyhrál zatím všechno Froome. Zodpovědnost leží na jeho ramenou. Vyhrál Critérium du Dauphiné, o to větší tlak na něj pak bude. My jsme naprosto klidní, letos jsme v etapákách nevyhráli nic. Takže zodpovědnost je naprosto na Sky. Nám tahle situace maximálně vyhovuje.“

Sky bude obhajovat triumf na Tour bez loňského vítěze Bradleyho Wigginse. Tým s Chrisem Froomem je ale silný dost. Skoro se však zdá, že v pelotonu není moc oblíbený, stojí trochu mimo. Je to tak?
„Není oddělený. Spíš loni měli nějaký způsob závodění, ze kterého byla spousta týmů zaskočená, nevěděli, jak se s tím poprat. Letos ostatní týmy přišly na to, jak je rozhodit. Ve Sky mají perfektní tréninkový progam, vědí přesně, jak pracovat s čísly z počítače, ale jakmile za to někdo trochu vezme a rozhodí jim tempo, na kterém jsou zvyklí pracovat, tak jsou v panice. Loni byli skoro nepřemožitelní, letos je sem tam porazili. Ale i když přišli o Wigginse na Giru, tak měli druhého Urána. Není obvyklé, aby někdo někoho takhle zastoupil.“

Letošní stý ročník je ještě o něco víc sledovaný. Je taková atmosféra znát i mezi jezdci?
„To asi ne, ale Tour je vyhrocená každým rokem víc a víc díky mediálnímu zájmu. Když je člověk tam, stres se na něj přenese a kvůli tomu jsou i pády. To si teď člověk ještě nepřipouští i proto, že každý se snaží připravit.“

Jak načasovat formu, aby gradovala v posledním týdnu Tour de France, který odlišuje Grand Tours od všech dalších závodů? Přece jen zkušenosti už s tím máte z minulosti.
„Každým rokem je to jiné. Kolikrát jsem se šetřil na závodě Kolem Švýcarska, abych vydržel na Tour, a tam mi to stejně nešlo. A byly roky, kdy jsem Švýcarsko zajel dobře a šlo to i na Tour. Záleží na tom, jak se závodí na Švýcarsku a na tom, jak člověk stráví dobu po něm. Jestli si orazí, nebo trénuje víc, ale dokáže i s tím nabrat energii směrem k Tour.“

Je to i doba, kdy dolaďujete závodní váhu?
„Člověk se snaží ztratit poslední kilo během Švýcarska. Ale pak má ještě dva týdny do Tour.“

Tam bude váš tým brát i svého kuchaře. Dokonce máte vlastní pojízdnou kuchyni, že?
„To je super, protože ve spoustě hotelů nechtějí nechat vejít cizí lidi do kuchyně, takhle to mohou naši kuchaři uvařit ve svém čistém prostředí, takže by člověk neměl mít problémy. Jak Hannah Grantová, tak druhý kuchař mají trochu jinou kuchyni, než na jakou jsem byl zvyklý. Musel jsem na to trochu přejít, ale co se týká energie nebo toho, co tělo dostává ze zdravé výživy, je to seskládané fakt perfektně. I během soustředění dokázala Hannah dělat spoustu variací, jídlo nebylo nikdy stejné, člověku se to neomrzí.“

Začít diskuzi

Doporučujeme

Články z jiných titulů