Jiří Punčochář
14. července 2016 • 04:45

Tour přijde o nejtěžší kopec. Kvůli počasí bude kratší a skončí v lese

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z FRANCIE | Počasí připravilo letošní Tour de France o jednu z nejočekávanějších lahůdek. Výšlap na Mont Ventoux, kopec považovaný za jeden z nejtěžších, jaké lze ve špičkové cyklistice najít, bude dnes kvůli silnému větru na jihu Francie o šest kilometrů kratší.



Místo ve výhni a za asistence silného větru na vyprahlém vrcholu pod známým vysílačem, kde se profesionální sport mění v mučírnu, skončí 12. etapa už v oblasti horské chaty Chalet Reynard o šest kilometrů níž. Tedy tam, kde silnice teprve vyjíždí z lesa do otevřené krajiny a celá podívaná dostává svoje ohromující vyvrcholení.

„Je to škoda. Bezpečnost musí být na prvním místě, přesto zkrácené tak ikonické etapy litujeme. Bohužel to tak dopadlo. Když komise řekne, že jet na vrchol v prudkém větru není bezpečné, tak není. Odvádějí skvělou práci, vědí, co dělat,“ bilancoval vynucené rozhodnutí Sir Dave Brailsford, šéf týmu Sky, v rozhovoru před týmovým autobusem.

Ve francouzské televizi zrovna běžely fotografie, pořízené na Mont Ventoux toho odpoledne. Pokácená kola, poházené popelnice, nepořádek. Vítr na vrcholu osamělého provensálského velikánu dosahuje po 240 dnů v roce rychlosti nejméně 90 kilometrů v hodině, ale už tam taky naměřili mistrál o síle přes 300 kilometrů za hodinu. Včera se naměřené hodnoty pohybovaly někde mezi těmito čísly.

„Můžeme gratulovat Froomovi, že bude kopec kratší. Dnes vydal hodně sil a nebudou mu aspoň zítra tak chybět,“ žertoval Peter Sagan na účet soupeře. Sám plánoval, že namáhavý výšlap pojme tentokrát volněji, po dvou aktivních dnech potřebuje zase nabrat síly.

Mont Ventoux, jeden ze symbolů Tour de France
Mont Ventoux, jeden ze symbolů Tour de France

Hodinové stoupání jako mučírna

Ne každý v pelotonu bude zkrácení chystaného spektáklu litovat tak jako fanoušci, kteří se chystali horu obsypat a s gustem tak oslavit státní svátek, výročí pádu Bastily. „Já se taky nezlobím,“ uculoval se Petr Vakoč z týmu Etixx-Quick Step. I český debutant by patřil k těm, kteří by trpěli až nadměrně.

Mont Ventoux, to je totiž pořádně krutá záležitost. Vítr, prudké slunce do vyprahlé krajiny a celkové vyčerpání po etapě a hodině stoupání z něho dělá doslova mučírnu. Tour de France tam měla zastavit teprve podesáté ve své historii jako cíl etapy na kopci; se zařazením do programu organizátoři šetří, aby byl zážitek ještě vzácnější.

Polovina úseků stoupání je v oficiálním programu Tour de France vybarvena černě, což značí sklon nejméně 9%. Zde vítězili tací jako Eddy Merckx nebo Marco Pantani, smrt zde přímo na trati našel Tom Simpson v roce 1967. Nebylo to však jen z únavy – koroner mu tehdy v krvi našel amfetamin v kombinaci s alkoholem. Dodnes je Simpsonův pomníček hojně navštěvovaný cyklisty a obklopený bidony na jeho počest.

„Já si ale nemyslím, že by byla etapa o něco výrazně ochuzena. Vždyť i stoupání k horské chatě je náročné až až. Navíc by mělo foukat ještě silněji, takže nikde není psané, že skupina pod Mont Ventoux vůbec dojede pohromadě. Závodění tam může být navíc ještě intenzivnější, když je kopec kratší. Bude to stát za to,“ řekl Chris Froome.

Vše o Tour de France čtěte ZDE »

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud