Romana Barboříková
4. září 2019 • 08:16

Deset dní, šest lídrů. Vuelta v počtu vedoucích mužů válcuje Tour i Giro

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Italské Giro i Tour de France měly za celé tři týdny čtyři. To španělská Vuelta má po deseti etapách už šestého. Řeč je o cyklistech vedoucích celkové pořadí na jedné ze tří slavných Grand Tour. Ve Španělsku se momentálně ujal vlády Slovinec Primož Roglič, který ovládl včerejší časovku. „Vuelta je otevřenější závod hned od startu a myslím si, že zatím byl průběh celkem zajímavý, a kvituju, že se celkové pořadí takhle mění,“ hodnotil bývalý profesionál Ján Svorada. 



Začal Miguel Ángel López po týmové časovce, kterou vyhrála Astana, hned v další etapě ho z červeného dresu vysvlékl Nicolas Roche. Jezdec týmu Sunweb je zatím na Vueltě, která ve Španělsku odstartovala 24. srpna, rekordmanem v počtu dní v dresu lídra průběžného pořadí. Vydržel v něm tři dny, než si ho vzal zpět López. A od té doby se to zase střídá po dni. Dylan Teuns, López, Nicolas Edet, Nairo Quintana, Primož Roglič. Šest mužů v čele průběžného pořadí během deseti dní. Předchozí třítýdenní etapák, slavná Tour de France, přitom měla za celou dobu jen čtyři (Mike Teunissen, Giulio Ciccone, Julian Alaphilippe a Egan Bernal). 

„Každý ročník je jiný. Ale obecně Vuelta je něco jiného než Tour. Na Vueltě jsme viděli už v prvním týdnu několik dojezdů na kopci a v podstatě je závod v plném proudu, dá se říct, od začátku. Zatímco na Tour de France je to trochu v jiném stylu. Tam to bylo spíš pro sprintery, až následně přišly kopce. A také záleží na tom, jaká konkurence se sejde, jak silný je tým případného velkého favorita a podobně,“ vysvětluje tuto skutečnost Ján Svorada, který se během své úspěšné kariéry účastnil Vuelty šestkrát. 

Á propos konkurence. To je také faktor, který letos sehrává roli. Velká jména minulých ročníků a posledních Grand Tour tady chybí. Simon Yates po nabitém programu neobhajuje loňské vítězství, Chris Froome se ještě nějakou dobu bude zotavovat z červnového těžkého zranění, Geraint Thomas, který nějakou dobu figuroval v předběžných soupiskách, se nakonec soustředí na jiné cíle. 
„Žádný z týmů nemá velkou převahu. Movistar je samozřejmě silný, je na domácí půdě, ale stejně tak silná je i Astana a počítat se musí i s Jumbo Visma, i když tam je to spíš o jedinci, o Rogličovi,“ dodává někdejší vynikající sprinter. 

Zda se v podobném duchu převlékání červeného dresu bude pokračovat, je po včerejší časovce otázkou. Ovládl ji totiž, podle předpokladů, Roglič a svým skvělým výkonem si vyjel náskok 1:52 minuty před druhým Alejandrem Valverdem, ještě o 19 sekund víc ztrácí López. Quintanovi, který pořadí ovládal před včerejším projetím cílem v Pau, se ani trochu nevedlo a jeho ztráta nyní činí rovné tři minuty. 

„Čím se závod bude posouvat blíž k cíli, prostoru na to, aby převzal dres vedoucího závodníka někdo, kdo nejede na celkové pořadí, bude ubývat,“ ví Svorada. On sám považuje za jednoho z velkých favoritů současného lídra Rogliče. Bývalý skokan na lyžích má ale v tomto směru špatnou zkušenost z jarního Gira, kde také patřil k adeptům na růžový dres v cílové Veroně, v posledním týdnu ale bez větší týmové podpory selhal i on. 

„Zatím to, stejně jako na Giru, vypadá, že je velmi silný, že se poučil z chyb v Itálii. Překvapil mě, že i ve velikých kopcích dokázal ztráty eliminovat na úplné minimum. Na druhou stranu jeho tým je o něco slabší než Movistar nebo Astana a i na Giru se v posledním týdnu ukázalo, že má své limity a v kopcích ztrácel. Tohle se může stát i teď. Takže zatím je to velmi otevřené,“ připomíná vítěz tří etap na Vueltě 1997. 

V červeném dresu lídra španělské Grand Tour se nedá čekat Zdeněk Štybar, jediný Čech na startu tohoto ročníku, jeho výkony se ale i tak Svoradovi líbí. „Ukazuje opět vysoký standard. Etap, které by mu seděly na vítězný únik, zatím tolik nebylo, myslím, že ještě přijdou. To, že jednou v úniku byl a pokusil se tam i o sólovou akci, ukazuje, že má velmi dobrou formu. A pro něj je to hlavně příprava na MS. Takže zatím spokojenost a budu doufat, že se mu povede ještě nějaký velký výsledek udělat.“ 

Primož Roglič je po časovce novým lídrem Vuelty
Primož Roglič je po časovce novým lídrem Vuelty

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud