24. srpna 2022 • 18:15

Vuelta má nového lídra. Roglič i Češi ztratili, pátou etapu bere domácí Soler

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pátou etapu Vuelty z Irunu do Bilbaa vyhrál po úniku domácí španělský cyklista Marc Soler. Do červeného trikotu vedoucího muže závodu se oblékl Francouz Rudy Molard, jenž byl v cíli čtvrtý. Dosavadní lídr Primož Roglič dojel s dalšími favority v pelotonu s pětiminutovou ztrátou.



Osmadvacetiletý Soler dosáhl na druhou etapovou výhru na Vueltě v kariéře po útoku zhruba 15 kilometrů před cílem. I díky taktizování skupiny pronásledovatelů si dovezl do finiše po 187 kilometrech čtyřsekundový náskok před Jihoafričanem Darylem Impeym.

„Vyhrát doma po úniku je něco mimořádného. Trpěl jsem, dobře jsem si rozvrhl síly, ale až do momentu 500 metrů před cílem jsem tomu nevěřil,“ uvedl člen týmu SAE Emirates Soler, který už vyhrál na Vueltě etapu v roce 2020.

Úřadující trojnásobný vítěz závodu Roglič se oblékl do červeného dresu po úterním vítězství, dnes ale o jeho udržení neusiloval. V druhé baskické etapě, jež nabídla pět kategorizovaných stoupání, dorazil Slovinec do cíle v hlavní skupině se ztrátou více než pěti minut a klesl na pátou pozici.

„Hodně to pro mě znamená. Loni jsem tady musel vzdát, ani zima neprobíhala dobře, nemohl jsem devět týdnů závodit. A teď jsem v čele, to je fantazie,“ radoval se Molard z týmu Groupama-FDJ, jenž má před Rogličem čtyřminutový náskok.

Molard je prvním lídrem letošní Vuelty z jiné stáje než Jumbo-Visma. Po vítězství v úvodní týmové časovce v Utrechtu se ve vedení vystřídali její jezdci Robert Gesink, Mike Theunissen, Edoardo Affini a naposledy Roglič. „Uvidíme, jak to půjde dál. Zatím byla taktika předávat si červený trikot uvnitř týmu. Hlavní cíl ale je, abychom ho měli na konci v Madridu,“ poznamenal Roglič.

Průběžné pořadí by se mohlo změnit hned ve čtvrtek, kdy čeká cyklisty poprvé na letošní Vueltě cíl na kopci. Po startu z Bilbaa a stoupáních druhé a první kategorie budou jezdci finišovat na vrchol Pico Jano do výšky 1131 metrů nad mořem.

Další ztrátu dnes nabrali oba čeští účastnící 77. ročníku Vuelty. Debutant na Grand Tour Vojtěch Řepa, jenž měl v úterý pád, obsadil 110. místo s odstupem 10:32 minuty. Jan Hirt dojel ve skupině 16:47 minuty za vítězem a byl klasifikován na poslední 179. pozici.

Před etapou musel odstoupit ze závodu kvůli pozitivnímu testu na koronavirus Nizozemec Daan Hoole z týmu Trek-Segafredo. Jednalo se o první případ covidu-19 v průběhu Vuelty. Před startem v Utrechtu se objevila nákaza u dvou cyklistů druhodivizní stáje Burgos-BH.

Primož Roglič velmi rychle přišel o červený dres pro vedoucího závodníka Vuelty
Primož Roglič velmi rychle přišel o červený dres pro vedoucího závodníka Vuelty

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud