Romana Barboříková
18. září 2023 • 12:30

Vládci v sedle! Králové z Jumba: rybí šichty i Bimba Kuss. Co ženy?

Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo jsou vládci z Jumba?Kdo jsou vládci z Jumba?FOTO: Koláž iSport.cz

    Letos dokázali něco neskutečného. Trojice z Jumbo-Visma měla v neděli v Madridu z předchozích tří týdnů předplacená všechna místa na stupních vítězů Vuelty a España. Navíc v této sezoně přepsali historii, když jako vůbec první ovládli všechny tři Grand Tours. Rozdělili si to následovně: Primož Roglič – Giro d'Italia, Jonas Vingegaard – Tour de France, Sepp Kuss – Vuelta. Kdo jsou tito muži? Co dělali před cyklistikou? Kdo jsou jejich manželky a další miláčci?

  • Primož Roglič

    Země: Slovinsko
    Věk: 33 let
    V Jumbo-Visma (dříve Lotto NL-Jumbo): od 2016
    Konec smlouvy: 2025
    Největší úspěchy: 3x vítěz Vuelty a España (2019-2021), vítěz Giro d´Italia (2023), vítěz časovky na OH 2021, 2. místo na Tour de France (2020), vítěz 12 etap na Vueltě a España, 4 etap na Giro d´Italia, 3 etap na Tour de France,

    Příběh Slovince, který po ošklivém pádu ze skoků na lyžích k cyklistice přešel, je už známý široké veřejnosti. Takže jen ve stručnosti. Roglič zahájil sportovní kariéru na skokanských můstcích, kde se v roce 2007 se slovinským týmem stal juniorským mistrem světa. Jenže když mu bylo 17, měl hodně nepříjemný pád na můstku v Planici, a od té doby už mu strach nedovolil zlepšovat se. Ovšem na kole to byl zcela jiný příběh.

    Na závodech Grand Tour je často v dojezdech etap vidět i jeho manželka. Tou je Lora Klincová. Sympatická hnědovláska dřív hrávala volejbal a mezi její velké koníčky patřilo také běžecké lyžování. S Rogličem se znají ještě z jeho skokanské kariéry. Z letošního Gira si mnozí jistě vybaví z pódia i Rogličova syna Lva, který se skvěle naučil oslavný telemark svého otce. Primož s Lorou letos přivedli na svět ještě druhého syna Alekse.

    Primož Roglič vyhrál sedmnáctou etapu Vuelty Primož Roglič vyhrál sedmnáctou etapu VueltyFoto Profimedia.cz

  • Jonas Vingegaard

    Země: Dánsko
    Věk: 26 let
    V Jumbo-Visma: od 2019
    Konec smlouvy: 2027
    Největší úspěchy: 2x vítěz Tour de France (2022-23), vítěz 3 etap na Tour de France, 2 etap na Vueltě a España, 2. místo na Tour de France (2021), 2. místo na Vueltě a España (2023), vítěz Critérium du Dauphiné (2023), Kolem Baskicka (2023)

    S cyklistikou i tento šampion z Jumbo-Visma začínal později. Ještě než se stal profesionálem, přivydělával si na živobytí v továrně na zpracování ryb. Žádné kuchání ale nečekejte, on ryby pouze čistil a dával do ledu. Od šesti ráno pracoval, po práci sedl na kolo a vydal se trénovat. Až do roku 2019, kdy jej jako profíka zaměstnala nizozemská stáj.

    O rok později už startoval na španělské Vueltě, v roce 2021 jel Tour de France a skončil tam druhý. Loni už Starou dámu ovládl, a stejně jako u triumfu v letošním roce u toho i tehdy byla jeho manželka Trine Marie Hansenová s dcerkou Fridou. S Trine, která je o devět let starší, se Vingegaard seznámil při svém působení v celku Colo-Quick, v němž budoucí paní Vingegaardová působila v marketingu. Nyní má úspěšnou kariéru jako šéfka marketingové společnosti.

    Jonas Vingegaard ovládnul 16. etapu Vuelty Jonas Vingegaard ovládnul 16. etapu VueltyFoto Profimedia.cz

  • Sepp Kuss

    Země: USA
    Věk: 29 let
    V Jumbo-Visma (dříve Lotto NL-Jumbo): od 2018
    Konec smlouvy: 2024
    Největší úspěchy: vítěz Vuelty a España (2023), vítěz 2 etap na Vueltě a España, jedné na Tour de France, vítěz Kolem Utahu (2018)

    Na letošní španělské Vueltě si prožil svou pohádku. Rodák z amerického Duranga v Coloradu u toho měl navíc i svou mámu Sabinu Kussovou. Právě ta stála u jeho prvotní sportovní vášně a kariéry – běžeckého lyžování. S Kussovým tátou Doplhem se totiž věnovali tomuto sportu závodně, a tak malý Sepp stál na lyžích skoro dřív, než se naučil chodit. Postupem času se Kuss dostal k mnoha dalším sportům, závodit ale začal hlavně na horském kole. Během studií na vysoké škole však přišel na to, že mu to jde dobře i na silnici, a to především v horských dojezdech.

    Po přesunu do Evropy našel útočiště v Andoře, kde se také seznámil se svou současnou manželkou Noemi Ferreovou. Ta je rovněž bývalou cyklistickou profesionálkou, kariéru však ukončila v roce 2020. O rok dřív se právě v Andoře, odkud pochází, seznámila s Kussem při jednom ze závodů pořádaných v tomto pyrenejském knížectví.

    Děti zatím nemají, zato se při letošní Vueltě po celém světě proslavil jejich pudl. Pes muže v červeném si vysloužil i vlastní akreditaci, na níž stálo jméno Bimba Kuss.

    Sepp Kuss ovládl letošní Vueltu Sepp Kuss ovládl letošní VueltuFoto ČTK / AP / Alvaro Barrientos

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud