13. července 2011 • 17:15

Na Tour vládl Cavendish, vede Voeckler

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vítězem jedenácté etapy Tour de France se stal britský cyklista Mark Cavendish a připsal si třetí triumf v letošním ročníku. Čech Roman Kreuziger dojel na 167. místě se ztrátou pěti minut a 43 vteřin. Žlutý trikot vedoucího jezdce udržel před čtvrtečním vjezdem pelotonu do Pyrenejí domácí Thomas Voeckler.





V průběžném pořadí se Kreuziger propadl na 130. místo a na vedoucího Voecklera ztrácí přes 52 minut. Český cyklista opět šetřil síly a poraněné zápěstí, protože se v Pyrenejích chce pokusit zaútočit na premiérové etapové vítězství na Tour.

"Stoprocentní to samozřejmě není, ale to asi nebude ani v cíli. Já už v dnešní etapě zkoušel trochu trénovat, chodil jsem ze sedla, abych si zkusil, jestli ruka reaguje líp. Je tam trochu posun k lepšímu," uvedl Kreuziger na svém webu.

"Věřím, že to v horách bude v pohodě. Uvidíme, jaký bude vývoj, půjde o první skutečně těžkou etapu," dodal český cyklista. "Myslím, že budou chtít jet hlavně lidi z pořadí, ale pokud by odjížděla nějaká větší skupina a cítil bych šanci na úspěch, zkusil bych do úniku skočit. Hlavně, aby bylo lepší počasí," poukázal na dnešní déšť.

"Pláštěnku jsem sundal až po nějakých sedmdesáti kilometrech. A lilo ještě v závěru, kdy už jsem se zbytečně negumoval. Teď je úplně jedno, jestli v cíli v Paříži budu mít ztrátu dvě nebo tři hodiny. Nejdůležitější je, abych vyhrál některou z etap," řekl Kreuziger.

Cavendish si pro celkově 18. etapový triumf na Tour dojel v hromadném spurtu po 167,5 km v Lavauru a posunul se do čela bodovací soutěže. "Jsem superšťastný. Doufám, že zelený trikot letos udržím, kvůli němu jsem tady," řekl Cavendish, který v bodovací soutěži vede o 16 bodů před Josém Joaquínem Rojasem.

"Je to těsné, ale bojovali jsme doteď, tak budeme bojovat dál," dodal Brit, který v předchozích dvou ročnících Tour skončil mezi spurtéry pokaždé druhý. Jezdec stáje HTC ve finiši porazil Němce Andrého Greipela, kterému tak oplatil porážku z úterní etapy.

Třetí dojel Američan Tyler Farrar. "Už jsem mohl mít na kontě čtyři pět etapových vítězství, ale ničeho nelituju. Včera mě porazil Greipel, ale mohl jsem vyhrát já. Nešlapalo mi to, tak jsem za to dneska vzal, protože mojí největší zbraní je zrychlení," uvedl Cavendish.

Ve čtvrtek čeká peloton první horská etapa v Pyrenejích, která může výrazně ovlivnit celkové pořadí. Na 211 km dlouhé trase je i slavné stoupání na 2115 m vysoký Col du Tourmalet a etapa vyvrcholí výjezdem na Luz-Ardiden (1715 m). "Abych byl upřímný, tak očekávám, že o žlutý trikot přijdu. Neznamená to ale, že nebudu bojovat. Zkusím to a uvidíme," řekl Voeckler.


Výsledky:

1. Cavendish (Brit.) 3:46:07, 2. Greipel (Něm.), 3. Farrar (USA), 4. Galimsjanov (Rus.), 5. Hagen (Nor.), 6. Feillu (Fr.), 7. Joaquín Rojas (Šp.), 8. Turgot (Fr.), 9. Ventoso (Šp.), 10. Bonnet (Fr.), ...167. Kreuziger (ČR) -5:43.

Průběžné pořadí:

1. Voeckler (Fr.) 45:52:39, 2. L. Sánchez (Šp.) -1:49, 3. Evans (Austr.) -2:26,
4. F. Schleck -2:29, 5. A. Schleck (oba Luc.) -2:37, 6. Martin (Něm.) -2:38, 7. P. Velits (SR) stejný čas, 8. Klöden (Něm.) -2:43, 9. Gilbert (Belg.) -2:55, 10. Fuglsang (Dán.) -3:08, ...16. Contador (Šp.) -4:07, 130. Kreuziger -52:13.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud