17. ledna 2012 • 13:15

Štybar se cítil skvěle, Šimůnek byl spokojený. V oblacích ale nelétá

Autor: bb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva týdny před mistrovstvím světa si čeští cyklokrosaři notně pozvedli sebevědomí. Zdeněk Štybar vyhrál poprvé v sezoně závod Světového poháru, Radomír Šimůnek mladší se prvně od roku 2006 v prestižním seriálu dostal na bednu. Forma stoupá, ovšem na písčité trati v Koksijde je při světovém šampionátu bude 29. ledna čekat belgické peklo a souboj se sedmi domácími vlčáky.



Závod pojímal spíš jako test, na start přijel pozdě a tudíž se musel probíjet polem dopředu, ale stejně vyhrál. A na úspěchu cyklokrosaře Zdeňka Štybara nic nemění ani to, že pronásledovatele Kevina Pauwelse nechal za sebou i díky tomu, že Belgičan v závěru upadl.

„Nemohl mě setřást, ale já jsem nezmohl víc než to, že jsem se ho držel. Spolu s Nijsem je to podle mě největší favorit mistrovství světa,“ říkal o králi posledních dvou šampionátu Kevin Pauwels.

Štybar se na podzim trápil, na jeho výsledkách se podepisovala únava ze silniční sezony. Až časem pochopil, že tělu dává zabrat víc, než je zdrávo. Od Vánoc, kdy na otočku přiletěl domů, je však víc a víc v pohodě. „A tohle ho psychicky pozvedne,“ soudí Zdeněk Štybar starší.

Jeho syna čeká před šampionátem v neděli ještě finiš Světového poháru v Hoogerheide, ovšem formu i trénink už směřuje k mistrovství světa. A daří se mu to. „Během závodu jsem se cítil skvěle, jako už dlouho ne. Teď můžu jen testovat formu a uvidím, co je ještě potřeba vylepšit. Příští dva týdny budou velmi důležité,“ uvedl Štybar na svém webu.

Pochvaluje si také nové kolo, které má netypickou barvu. „V roce 1983 vyrobil Specialized první horské kolo v růžové barvě. Když teď Zdendovi dělali kolo na míru, nastříkali ho v retro barvě,“ vysvětluje Štybar starší.

Původně měl cyklokrosař dostat po vítězství na mistrovství republiky rámy, které ladí s dresem domácího šampiona. „Ale má to docela perfektní ohlas, fanklub je v růžové, vypadá to, že to tak zůstane,“ dodává Štybar starší.

Výrazná barva navíc může vyniknout i v moři diváků v  Koksijde, kam by mělo přijet až sto tisíc fanoušků. Ti belgičtí hodlají rozpoutat peklo na podporu sedmičlenné domácí skvadry. Z týmu vypadl nemocný Bart Wellens, ale světová jednička Sven Nijs cítí jednu z posledních šancí na titul.

Tichý Kevin Pauwels sice neplýtvá slovy, ale o to víc ukazuje sílu na trati. Třetím kapitánem je Niels Albert.

Belgičané budou mít v Koksijde výhodu tratě s dunami. „Mají písek rádi, my moc ne,“ říká Radomír Šimůnek mladší. „Asi je to tím, že my jsme se v zimě honili na ledě a sněhu.“ Vyznává však stejný přístup jako Štybar: „Když je člověk dobře kondičně připravený, zajede na všem.“

Po předloňské smrti otce a zraněních se škrábe zpět ke slunci – díky pohodě v soukromí, pevnější psychice i tréninku s Viktorem Zapletalem, jenž vede i bikera Jaroslava Kulhavého. Poprvé od vítězství v Táboře 2006 stál v neděli na stupních vítězů Světového poháru, což glosoval slovy: Jo, dneska jsem spokojený.

„Už je to asi řádka měsíců, kdy jsem si něco takového řekl. Konečně se v téhle sezoně povedlo ve velkém závodě být na bedně. Měli jsme s Viktorem plán, abych zase přijel do desátého místa. Že to vyjde takhle, v to jsem nedoufal ani já. Ale nežiju v oblacích, jsem pevně nohama na zemi.“

Jeho hlava však dostala dávku povzbuzení. „Psychika stoupá, ta je důležitá.“ A fyzička? „V neděli bylo vidět, že z těch tří jsem nejslabší. Ale když člověk přijede třetí ve Světovém poháru, kondičně na tom špatně být nemůže.

Mistrovství světa ale bude obtížné dvojnásob. Co bylo, to bylo, já si to chci jen zapamatovat a zkusit to zopakovat v dalších závodech. Neříkám, že to bude příští týden nebo za čtrnáct dní, ale chci ještě jednou na nějakém závodě do konce sezony stát na bedně.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud