26. května 2012 • 05:02

Vítězná etapa na Giru? Šance na nového Křižáka, radují se experti

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeden den se nad jeho budoucností vznášely mraky, ocitl se na hraně i ve vlastní stáji. A za pár hodin už se mluví o obrození, o nových možnostech. Takový odraz nahoru si Roman Kreuziger vybojoval vítězstvím v páteční etapě na Giro d'Italia. Zajel tak, že rozradostnil fanoušky i cyklistické kapacity doma v Česku.



Pořád je to „jen“ náplast na ránu, kterou si otevřel výbuchem uprostřed týdne. Uznání, že Kreuziger je jezdcem s velkými předpoklady, ale zaznívá stejně hlasitě.

„Je to šance na nového Křižáka. Může to být odrazový můstek do jiné dimenze,“ tuší Lubor Tesař, účastník mistrovství světa a olympijských her.

Páteční Kreuzigrův triumf staví dokonce výš než slavný jedenáct let starý dojezd Jána Svorady do cíle poslední etapy Tour de France v Paříži, a doufá, že ať už bude Kreuzigerova budoucnost ve stáji Astana jakákoliv, povzbudí ho především k aktivnějšímu pojetí závodů.

„Neříkám, že se pořád jen bránil. Ale ve srovnání s většinou borců ze špičky jezdil pasivněji. Teď ale zaútočil a zjistil, že to vyšlo. Řekne si, proč by to nemohlo vyjít podruhé, potřetí, popáté? Bude se bít, bojovat. Něco změnit musí. Co to bude, to už si musí srovnat v hlavě sám,“ doufá Tesař.

Právě bojovnost a útok, to byly body, který domácí cyklistické legendy na Kreuzigerově pátečním výkonu hodně zaujaly.

„Vzpamatoval se z krize, nebál se, risknul to a zaútočil. Udělal hezký závod. Žádnou etapu není lehká vyhrát a Roman dosáhl vítězství v jedné z těch královských, takže je to super výsledek,“ hlásil přímo z Itálie reprezentační trenér René Andrle. Kreuzigrův slavný den sledoval přímo z hlavní tribuny v cíli a podobně jako ostatní ho vnímá jako velké povzbuzení po zmaru celkových ambicí na Giru.

Bývalí skvělí závodníci vzápětí upozorňují, že nebude jen na rozhodování Astany, zda její dres bude Kreuziger oblékat i v budoucnosti. Že i český jezdec je v pozici, že si může vybírat.

„Jestli je pravda, co lidé z týmu řekli, tak já osobně bych tam v téhle situaci jezdit nechtěl,“ tvrdí třeba František Raboň, profesionál ze stáje Omega Pharma-Quick Step. Přestože jedním dechem připouští, že nebýt prodělané krize a velké ztráty na nejlepší, zřejmě by favorité Kreuzigera ujet nenechali.

I Tesař, který Kreuzigerův ústup z celkových ambicí klade za vinu jezdci a jeho selhání, připomíná: „Otázek je spousta. Jde o to jak, kdy, kde a v jakém týmu bude,“ říká.

Roman Kreuziger slaví, konečně se dočkal etapového vítězství
Roman Kreuziger slaví, konečně se dočkal etapového vítězství


O tom, zda nezvolí nový impulz a nepřejde do jiného týmu, polemizoval včera i Ján Svorada. Vítěz 11 etap na Grand Tours (z toho pět na Giro d'Italia) také vyzdvihl Kreuzigerovo zmrtvýchvstání. „Všem dokázal, že připraven na Giro byl, bohužel si vybral svůj krizový den. Vyhrál náročnou horskou etapu, prožil si svoje zadostiučinění. Vyhraná etapa sice nedokáže kompletně nahradit to, s čím do Gira šel, tedy umístění na pódiu, ale vzal to za správný konec,“ hodnotil Svorada.

I René Andrle přivítal, že Kreuziger přesvědčil o svých kvalitách prakticky hned vzápětí po nenadálém výbuchu.

„Roman jde rok od roku nahoru, je to vynikající závodník. Bohužel ho potkala krize, ale není první ani poslední lídr, kterého to potkalo a potká. Ukázal, že je to bojovník, má nejen super časovku, přejede kopce, ale dovede i zaútočit. Jet sám po rovině a udržet tempo v kopci. Kvůli jednodenní krizi se jeho Giro nebude hodnotit nějak špatně,“ věří Andrle.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud