21. listopadu 2012 • 10:36

I Asterix měl kouzelný nápoj, bránil prý Armstrongův doping Sarkozy

Autor: frc
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dopingový systém, který stál za úspěchy cyklistického exšampiona Lance Armstronga, sahal i do politiky. Pierry Bordry, bývalý šéf Francouzské antidopingové agentury (AFLD), uvedl, že sedminásobného vítěze Tour de France, jenž o tituly nedávno přišel, kryl prý při comebacku v roce 2009 i tehdejší prezident Nicolas Sarkozy.



Lance Armstrong a Pierry Bordry byli nepřátelé. Boj byl velmi vyhrocený. Šéf dopingových komisařů dnes tvrdí, že bývalou hvězdu, jež nedávno kvůli podvodům přišla o sedm titulů z Tour de France, kryl i tehdejší francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

„Armstrong žádal Sarkozyho o mou hlavu a dokonce mi to i sám řekl,“ uvedl bývalý funkcionář týdenníku Le Nouvel Observateur. Situace se prý odehrála v roce 2009, kdy se americký cyklista vrátil po pauze k závodění a na Tour de France dojel třetí.
 
„Zajímavé je, že v tom roce neměl nikdo z pelotonu pozitivní test. A já vím, že kontroly probíhaly nestandardně. Když jsem chtěl od Elysejského paláce, aby mi Armstrongova slova klidně neoficiálně potvrdil nebo vyvrátil, odpovědi jsem se nedočkal,“ dodal Bordry, podle nějž tehdy mezi odpovědnými lidmi platil zákon mlčení – Omerta.

Ještě větší překvapení přišlo, když se později o dopingu bavil se Sarkozym z očí do očí. „I Asterix měl kouzelný nápoj,“ řekl prý prezident v narážce na komiksového hrdinu.

Armstronga totiž bral jako přítele a vyslance Francie v USA. Bordry nyní chce, aby se celá věc prošetřila a po cyklistovi byli hnáni k odpovědnosti i politici, kteří se na systému podíleli.

Lance Armstrong se drží za srdce při americké hymně po svém sedmém vítězství na Tour de France
Lance Armstrong se drží za srdce při americké hymně po svém sedmém vítězství na Tour de France

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud