7. října 2023 • 17:25

Pogačar ovládl poslední monument sezony, v Lombardii slaví už potřetí

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slovinský cyklista Tadej Pogačar vyhrál suverénně poslední velký závod letošní silniční sezony, monument Kolem Lombardie ovládl potřetí za sebou. Dvojnásobný vítěz Tour de France zvítězil ve 238 km dlouhé klasice z Coma do Bergama po samostatném úniku s náskokem 51 sekund před skupinkou pronásledovatelů a rázně ukončil více než dvouměsíční čekání na výhru.



Třikrát v řadě dokázal podzimní klasiku Kolem Lombardie naposledy vyhrát Fausto Coppi. Italská legenda ovládla poslední z pěti cyklistických monumentů roku v letech 1946 až 1949 dokonce čtyřikrát v řadě.

Pogačar zaútočil v čelní skupince zhruba 30 km před cílem ve stoupání na Madonna del Ghisallo a ve sjezdu náskok zvýraznil. Asi 10 km před koncem sice slovinského favorita začaly trápit problémy se stehnem, do kterého zřejmě dostal křeč, vedení už ale nepustil a vybojoval první vítězství od 22. července, kdy uspěl v předposlední etapě Tour de France.

Závěrečný spurt pronásledovatelů pro sebe rozhodl Ital Andrea Bagioli před další slovinskou hvězdou Primožem Rogličem. Vítěz letošního Gira vybojoval poslední velké pódiové umístění pro stáj Jumbo-Visma, z níž před novou sezonou zamíří do týmu Bora-hansgrohe.

Cyklistický závod Kolem Lombardie (WorldTour) - 238 km:

1. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 5:55:33, 2. Bagioli (It./Soudal-Quick Step), 3. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma), 4. Vlasov (Rus./Bora-hansgrohe), 5. S. Yates (Brit./Jayco AlUla), 6. A. Yates (Brit./SAE Team Emirates) všichni -51.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud