22. května 2009 • 17:35

Cavendish vyhrál už třetí etapu

Autor: čtk
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
PRVNÍ DOJEM: Vsetín by si měl pomoct přesilovkami. Naskočí do baráže Jágr?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Britský cyklista Mark Cavendish si dnes na Giru d'Italia připsal už třetí etapové vítězství. Rodák z Ostrova Man předčil v závěrečném spurtu hlavního pole ve Florencii domácího Alessandra Petacchiho a postaral se v 13. etapě o šestý triumf své stáje Columbia-Highroad.



V růžovém trikotu vedoucího muže zůstal vítěz čtvrteční časovky Denis Meňšov z Ruska, jenž vede o 34 sekund před dřívějším lídrem Italem Danilem di Lukou.

Smutným hrdinou dne byl Němec Björn Schröder, jenž strávil 158 ze 176 kilometrů v úniku bez šťastného konce. Člen týmu Milram uprchl hlavnímu poli nejprve společně s Italem Leonardem Scarsellim a Michailem Ignatěvem z Ruska, a když jeho kolegové odpadli, jel posledních 30 kilometrů sám. Ani on však nestačil stupňovanému tempu pelotonu a šest kilometrů před cílem byl dostižen.

O etapové vítězství se stejně jako v předchozích rovinatých etapách utkali vyhlášení spurtéři a Cavendish se v pomyslném souboji s Petacchim dostal do vedení 3:2. "Když Columbia nastoupila sprint, hned jsem byl pět metrů zpět," poznamenal Petacchi, jenž na letošním Giru vyhrál druhou a třetí etapu.

Práci svých kolegů ocenil i Cavendish, jemuž rozjel vítězný sprint Australan Mark Renshaw. "Bylo to z jejich strany opět perfektní. Strávili tolik času ve větru a přitom odvedli tak dobrou práci, že jsem nemusel jet nadoraz. Byl jsem na osmdesáti procentech," řekl Brit, jenž ve čtvrtek oslavil 24. narozeniny.

V hlavním poli spolu se všemi favority dojel průběžně dvanáctý muž pořadí Lance Armstrong, jenž se na Giru dostal do války s částí tisku. Zřejmě kvůli referování o nedělní etapě v Miláně, kterou cyklisté nechtěli kvůli obavám o bezpečnost absolvovat a Armstrong byl jedním z mluvčích "rebelů", přestal sedminásobný vítěz Tour de France s novináři mluvit. Skupina zástupců médií se na oplátku dohodla, že bude bojkotovat jeho vyjádření pomocí internetové platformy Twitter.

V sobotu je na programu další relativně kratší etapa o délce 172 km, která končí stoupáním v Boloni.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 13. etapa (176 km):
1. Cavendish (Brit.) 3:48:36, 2. Petacchi (It.), 3. Davis (Austr.), 4. Hunter (JAR), 5. Farrar (USA), 6. Haedo (Arg.), 7. Förster (Něm.), 8. Swift (Brit.), 9. Vigano (It.), 10. Hinault (Fr.) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí:
1. Meňšov (Rus.) 54:16:01, 2. Di Luca (It.) -34, 3. Leipheimer (USA) -40, 4. Pellizotti (It.) -2:00, 5. Sastre (Šp.) -2:52, 6. Rogers (Austr.) -2:59, 7. Basso -3:00, 8. Simoni -4:38, 9. Bruseghin (všichni It.) -5:26, 10. Lövkvist (Švéd.) -5:53.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud