5. března 2018 • 17:18

Jednoruký zázrak bojuje o NFL: Metrák zvedl dvacetkrát!

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zastínil všechny hvězdy, které budou za měsíc bojovat o první místa draftu. Festival talentu amerického fotbalu NFL Combine nečekaně ovládl linebacker Shaquem Griffin, ačkoli má levou ruku amputovanou v zápěstí. Griffin zvládl na benchi dvacet opakování s činkou vážící přes 102 kilogramy a překonal rychlostní rekord pro linebackery.



Shaquem Griffin ušel dlouhou cestu od chvíle, co ho v jeho čtyřech letech našli rodiče, jak se snaží v kuchyni uříznout znetvořené prsty levé ruky, které mu způsobovaly nesnesitelnou bolest. Den poté mu lékaři levou dlaň, poškozenou vrozeným defektem, amputovali. Pro Griffina to ale zdaleka nebyl konec sportovní kariéry.

Ta se naopak parádně rozvinula. I s jednou rukou se stal Griffin univerzitní hvězdou a v roce 2016 byl vyhlášen nejlepším defenzivním hráčem konference AAC. Na festivalu NFL Combine, kde se klubovým manažerům představují adepti draftu, byl přesto ve stínu. Jen do chvíle, co v sobotu vzbudil pozdvižení, když na bench press začal zvedat činku o váze 225 liber, což se rovná 102,058 kilogramu.

„Mým cílem bylo šest opakování,“ hlásil Griffin. Tam se ale nezastavil a pokračoval stále dál, skončil, až když činku zvedl podvacáté. A když na konci dne opouštěl hřiště na stadionu Lucas Oil Stadium v Indianapolis, doprovázela ho početná skupina novinářů.

„Myslel jsem si, že až odtud půjdu, budou tady tak tři lidi,“ usmíval se Griffin, který se stal miláčkem fanoušků, kteří se na drily nových nadějí přišli podívat. „Bylo skvělé slyšet publikum, jak mi fandí. Cítil jsem podporu,“ pochvaloval si Griffin.

Když s americkým fotbalem začínal, nemohl přitom zvednout ani dvacetikilovou činku a jeho maminka plakala, když předvedl svůj první klik. „Je skvělé, jak daleko jsem se dostal od chvíle, kdy jsem nemohl zvednout činku. Teď jsem zvedl dvacetkrát 225 liber a soutěžím s nejlepšími,“ pochvaloval si Griffin.

A ještě to nebyl konec, protože v neděli Griffin prolétl tratí na 40 yardů ve skvělém čase 4,38 sekundy. Od roku 2003, kdy se výkony z NFL Combine zaznamenávají, neběžel žádný hráč na pozici linebackera rychleji. Griffin na setinu vyrovnal loňský čas svého bratra Shaquilla, kterého si jako cornerbacka pak vybrali Seattle Seahawks ve třetím kole draftu.

Griffin svým časem překonal i nejoceňovanějšího receivera combine Calvina Ridleyho nebo runninga backa Saquona Barkleyho, který je považován za kandidáta na jedničku draftu. „Je to legitimní fotbalový hráč,“ řekl o Griffinovi vyhlášený analytik NFL Network Mike Mayock.

Draft NFL se koná od 26. do 28. dubna v texaském Arlingtonu na AT&T Stadium, kde sídlí Dallas Cowboys. Griffin má, navzdory svému postižení, naději, že bude vybrán v pozdějších kolech.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud