25. května 2018 • 11:52

Trump k hráčům NFL: Když nechcete stát při hymně, neměli byste tu vůbec být

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zatímco rozhodnutí majitelů klubů NFL, kteří nutí hráče na hřišti stát při americké hymně, vyvolalo kontroverzní reakce, americký prezident Donald Trump má jasno. „Udělali správnou věc. Při národní hymně musíte hrdě stát. Jinak byste neměl hrát, jinak byste tu neměl být. Možná byste neměl být v zemi,“ uvedl Trump.



Majitelé NFL ve středu rozhodli, že hráči, kteří budou při hymně, která se tradičně hraje před zápasy amerického fotbalu, na hřišti, musí stát. Jinak se vystavují pokutě pro svůj tým. Hráči mají zároveň možnost zůstat při hymně v šatně, aniž svůj klub vystavovali postihu.

„Myslím, že je to dobře,“ uvedl Trump v televizi Fox News. „Nemyslím si, že by měli zůstávat v šatnách, ale pořád je to dobře, při hymně musíte hrdě stát.“

Proč Donald Trump půjde do prezidentských voleb 2020 jako favorit. A jak mu pomáhají demokraté »

Někteří hráči NFL si už poslední dvě sezony při hymnách klekali, nebo zůstávali sedět, čímž chtěli upozornit na případy sociální nerovnosti a rasově motivovaného policejního násilí. Následovali příklad někdejšího quartebacka San Franciska Colina Kapernicka, který s kampaní začal. I další hráči později ukazovali jednotu tím, že na hřišti při hymně propojili ruce, vzali se kolem ramen, nebo drželi nad hlavou ruku se zavřenou pěstí. Ani tato gesta zřejmě teď nebudou tolerována.

„Je to odporné,“ reagoval na Trumpova slova Brandon Marshall, linebacker Denver Broncos. „Je to odporné kvůli prvnímu dodatku. Máme svobodu slova, svobodu protestovat. Takže když kluci proti něčemu protestují, mají být vykopnuti ze země? Takhle věci nefungují.“

Ačkoli bylo rozhodnutí prezentováno jako jednomyslné, majitel týmu San Francisco 49ers Jed York prohlásil, že se zdržel hlasování.

Majitelé jednotlivých klubů mají volnost stanovit pro své hráče vlastní pravidla, ačkoli tím pro klub mohou riskovat pokutu. Majitel New York Jets Christopher Johnson už sdělil, že pokud některý z hráčů jeho klubu při hymně poklekne, pokutu platit nebude muset.

„Pokud někdo poklekne, pokutu ponese klub, ne hráči,“ uvedl Johnson. „Nechci, aby hráči platili za svá slova. Chci, aby při hymně stáli? Samozřejmě. Ale rozumím tomu, když někdo cítí potřebu protestovat. Klub nebude hráče nijak trestat. Pokud tým dostane pokutu, je to něco, co budu muset snést.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud