19. září 2012 • 18:18

Baseballista urazil gaye. Za tři slova zaplatí jeden a tři čtvrtě milionu korun

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Dallas - Vegas 2:1. Faksa rozhodl o postupu
SESTŘIH: Slovácko - Sparta 2:4. Letenští jsou o krok blíž k titulu, zářil Kuchta
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na prestižní zápas proti Bostonu se kubánský baseballista Yunel Escobar z Toronta vybavil jinak než obvykle. Na černé pásky pod očima si španělsky napsal Tu ere maricon, což znamená „seš teplouš“, a místo slunečních paprsků (které mají proužky přitahovat) získal mimoděk pozornost celé Ameriky a Kanady. Od vedení ligy dostal za hanlivá slova distanc na tři zápasy bez mzdy, což v jehož případě znamená ztrátu zhruba 1,75 milionu korun.



Slogan použil Escobar v sobotním zápase MLB, a z utkání, které už pro oba týmy nic neřešilo, protože jsou mimo hru o play off, se stal rázem magnet.

Escobar si musel prakticky ihned zabalit věci a odletět do New Yorku na slyšení s vedením ligy. Na následující utkání ho Toronto stejně nenominovalo, oficiálně pro podezření z chřipky...

Verdikt? Tři zápasy stop, adekvátní část platu (92 tisíc dolarů) věnovat organizaci pro rovná práva gayů ve sportu a ještě se zúčastnit vzdělávací akce jiného podobného spolku.

„Ujišťuji, že se to v mé kariéře už nikdy nestane,“ vysoukal ze sebe Kubánec španělsky. Jeho slova překládal tlumočník do angličtiny.

Escobar tvrdí, že nechtěl nikoho urazit. Že použil slova, která na baseballovém hřišti mezi hráči často létají vzduchem. Vlastně se za 26 minut tiskové konference nedobral toho, proč si v sobotu na zápas načmáral na tváře, že někdo jiný „je teplouš“.

Za rok hraní baseballu bere Escobar pět milionů dolarů, ale ještě nikdy na sebe neupoutal takovou pozornost jako v těchto dnech.

„Z mého pohledu to byl fórek. Nemám nic proti homosexuálům, mám mezi nimi i několik přátel. V latinskoamerické komunitě není tohle slovo (maricon) bráno tak silně jako v angličtině. Dekoratér mého domu je gay, můj kadeřník je gay. Omlouvám se všem, kterých se mé jednání mohlo dotknout,“ žehlil situaci hráč.

Situace je zvlášť pikantní v Torontu, kde Patrick Burke, syn generálního manažera hokejových Maple Leafs, otevřeně promluvil o své homosexualitě.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud