26. září 2014 • 18:05

Jeterovo strhující sbohem: Poslední zápas rozhodl vítězným odpalem

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Za obří pozornosti končí kariéru další ze sportovních ikon. Derek Jeter byl po dvacet sezon duší baseballových New York Yankees, jednoho z nejslavnějších klubů světa, vedl je jako kapitán. V neděli dá sbohem definitivně, ve čtvrtek odehrál poslední zápas doma. Yankee Stadium opustil stylově: vítězným odpalem na konci zápasu proti Baltimoru.



Až se jednou bude natáčet o Dereku Jeterovi film, a že ten čas přijde, scénáristé nebudou mít práci s vymýšlením happy endu. Jeter si ho napsal sám.

Ve svém posledním zápase na domácím Yankee Stadium, za vyrovnaného stavu, nastoupil jako poslední hráč NY Yankees na pálku a odpalem do zadního pole zařídil vítězný bod. Konec, výhra, slzy dojetí i nostalgie.

VIDEO: Momenty z posledního startu Dereka Jetera

„Měl jsem neuvěřitelné štěstí, že jsem v ten moment na pálku šel, že jsem to mohl zažít. Všichni kolem křičeli Děkujeme Dereku, ale já říkám, za co děkujete? To já děkuju,“ zalykal se dojatý Jeter po zápase.

Nejdražší lístek se dal koupit za 200 tisíc korun a časopis Sports Illustrated uvedl, že celkem si překupníci mohli přijít až na 12,5 milionu dolarů. V hledišti tleskal i rapper a magnát Jay-Z nebo slavný manažer newyorské organizace Joe Torre. Jeter se celý večer překonával, pár metrů mu chybělo k homerunu, zařídil většinu bodů Yankees.

Že slavný klub letos nepostoupí do play off, natož že poslední domácí utkání hrál proti Baltimoru a vyhrál 6:5, si zakrátko nebude nikdo pamatovat. Že ho rozhodl Jeter zůstane v kronikách.

„Přitom ani nevím, jak jsem zápasem prošel. Jdu na první pálku a zapomenu si chránič lokte. Pak se zapomenu přemýšlením na druhé metě. A nakonec poslední odpal. Říkal jsem si, hlavně se nerozbreč, drž se chlape,“ přiznal později.

Nahrál mu i výkon soupeře. Yankees pohodlně vedli, a kdyby Baltimore nevyrovnal, už by se do hry nedostal. Naštěstí pro všechny milovníky velkých příběhů se tak stalo.

VIDEO: Reklamní spot, vystihující Jeterovo loučení

Jeterovy starty na pálce oznamoval jako obvykle hlas Boba Shepparda, již zemřelého hlasatele, jehož repliku „na pálku jde číslo dva, Derek Jeter, číslo dva,“ si kapitán na vlastní přání nechal před lety nahrát na pásek, aby ji mohl slýchat až do konce kariéry.

Jedinou chybu loučení mělo, že se neodehrálo na původním Yankee Stadiu. Ten před pár lety nechalo město strhnout a postavilo nový stadion. Tak jako o tom původním se tradovalo, že patřilo Babu Ruthovi, legendě Yankees z 20. a 30. let minulého století, novému bude vévodit Jeterovo jméno.

Konec posledního zápasu to jen potvrdil. Jeter za ohlušujícího rámusu trefil za stavu 5:5 hned první nadhoz, čímž zařídil vítězství. S rukama nad hlavou a otevřenou pusou skákal do výšky.

„Nostalgii, že je to naposled, rázem vystřídala ohromná euforie,“ popisoval. Když gratulace dozněly, vrátil se, už po utkání, ještě jednou do pole, na místo spojky, na kterém po roky exceloval. Zastavil se a díval se kolem sebe. Chtěl si tu chvíli zapamatovat navždy.

Poslední zápasy kariéry odehraje Jeter v Bostonu, na hřišti největšího rivala, kde jeho klub letošní základní část zakončí, ale v poli už se neobjeví. Zahraje si jen na pálce. „Chci si pohled ze spojky pamatovat z vlastního hřiště. V Bostonu budu hrát hlavně z respektu k baseballu a k Bostonu jako klubu,“ vysvětlil.

Jeterův dres s číslem 2 je letos neprodávanějších ze všech v MLB. Výrobce baseballových pálek, které Jeter používal, změnil název jeho série na DJ2.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud