Radek Špryňar
12. listopadu 2020 • 09:57

Zopakuje Woods senzaci? Masters začíná. Na stejném hřišti, ale úplně jiné

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

V netradičním termínu ožije botanická zahrada. Kvůli koronavirové pandemii nikoliv na jaře, ale na podzim. Dnes začíná Masters, nejproslulejší klasika v golfovém světě. Obhájce vítězství? Tiger Woods! Jeho loňský triumf byl označen za největší comeback v dějinách sportu. Jenže letos se bude hrát jiná Augusta. Ještě těžší než obvykle. „Může to být strašně obtížné a dlouhé. Velmi odlišné oproti dubnu,“ prorokuje patnáctinásobný vítěz grandslamu. Připravte se, příští čtyři dny budou stát za to.



Byl po čtyřnásobné operaci zad, bolestí se nemohl hýbat, mnohými experty byl odepisován a sám k podobnému soudu neměl daleko. Pár měsíců před loňským Masters si Tiger Woods myslel, že golfovou hůl už nikdy nevezme do ruky. Útrapy zvládl a na magickém hřišti zakomponovaném do úchvatné botanické zahrady popáté v kariéře zmasakroval hladové startovní pole v Augustě. Jeden ze čtyř golfových grandslamů vyhrál po deseti letech! Svět byl paf. Oněměl v úžasu.

„Tiger Woods vytvořil příběh pro příští generace. Vítězství bylo neuvěřitelné z mnoha důvodů, včetně skutečnosti, že k němu došlo po velké pauze, kdy deset let nevyhrál major,“ pronesl Jim Nantz, známý americký komentátor. „V roce 1997, kdy Tiger poprvé vyhrál Masters, jsem byl přesvědčený, že už nikdy neuvidíme něco, co by mohlo konkurovat objetí s jeho otcem Earlem. Leč stalo se.“

Na mysli má scénu, kdy Tigerovi pár vteřin po pátém vítězství skočily do náruče jeho dvě děti – syn Sam Alexis a dcera Charlie Axel. Trojnásobný vítěz Masters Nick Faldo to nazval „největší golfovou scénou historie“.

Tiger Woods, obhájce titulu na Masters
Tiger Woods, obhájce titulu na Masters

Právě on prorokoval Woodsovo vítězství ve chvíli, kdy se hlavní děj odehrával na patnácté jamce závěrečné devítky. Tiger se dostal do čela pořadí. Před sebou měl ještě tři složité jamky. Když odpálil vydařenou ránu na šestnáctce, jeho velký fanoušek Michael Phelps, vítěz třiadvaceti zlatých olympijských medailí v plavání, zatnul pěsti a dal najevo průchod emocím. „Tiger všechny pronásledoval a teď se je chystá zabít,“ v tu chvíli vyhrkl v přímém přenosu Faldo.

Tak se i stalo. Příběh měl pohádkový konec.

Po roce a půl je Woods zpátky. Připraven na obhajobu. Některé věci jsou stejné, jiné odlišné. Největší ikoně golfového světa se znovu moc nevěří. V roce 2020 odehrál málo turnajů, úspěšný nebyl nikde. „Zatím jsem nebyl schopný dát dohromady veškeré složky hry. Snad se mi to povede právě tady,“ pravil před startem turnaje Woods.

Co na to konkurence? Výrokům mistra se směje. „Kdybych chtěl Tigera porazit, nikdy si za hřiště nevyberu Augustu,“ rozesmál se Justin Thomas, jeden z početného pole favoritů. „Zná to tady dokonale. Ví, kam trefit ránu, kam poslat míč na green. Pokud bude dobře patovat, může zase vyhrát. Rozhodně bych nesázel proti němu.“

Woods má oproti konkurenci jednu významnou výhodu. Zná podzimní Augustu. „V listopadu jsem tady hrál mnohokrát, a vždycky to bylo stejné. Byla zima, míče nelétaly moc daleko. Když začne foukat severní vítr, může to být strašně obtížné a dlouhé. Velmi odlišné oproti tradičnímu dubnu,“ říká Woods a vše doplňuje zážitky z praxe. Vzpomíná, jak na první a osmnácté jamce vytáhl z bagu nejdelší hůl driver, nicméně po dobré ráně si musel vzít na druhý úder do greenu trojku dřevo. To je v dubnu zcela mimo realitu. Hráči obvykle hrají druhý úder středním železem…

Těšte se. Nejen na Woodse, ale i na neobyčejné Masters. Všechny čtyři hrací dny vysílá přímým přenosem Česká televize.

Největší favorité Masters

Jméno Věk Národnost Světový žebříček Nej na Masters Kdy startuje  
Tiger Woods 44 USA 33. Vítěz (1997, 2001, 2002, 2005, 2019) 13:55 s Lowrym a Ogletreem Byť od loňského snového triumfu nic nevyhrál, musí se s ním počítat. Hřiště v Augustě zná dokonale, pětkrát zde přemohl konkurenci.
Bryson De Chambeau 27 USA 6. 21. místo (2016) 13:33 s Rahmem a Oosthuizenem Před čtyřmi lety s amatérským statusem skončil jednadvacátý, způsobil senzaci, povyk pro svůj neortodoxní a vědátorský přístup ke hře. V září vyhrál US Open, zřejmě největší favorit.
Dustin Johnson 36 USA 1. 2. místo (2019) 18:00 s Cantlayem a McIlroyem Světová jednička už třináct let v řadě každou sezonu vyhraje minimálně jeden turnaj, ale major má pouze jediný (US Open 2016). Loni skončil druhý za Woodsem.
Jon Rahm 26 Španělsko 2. 4. místo (2018) 13:33 s DeChambeuem a Oosthuizenem Díky svalnaté postavě má přezdívku Rahmbo. Nicméně na své první velké vítězství čeká. Nesmírně konzistentní hráč bez výraznější slabiny by to mohl dokázat letos.
Adam Scott 40 Austrálie 15. Vítěz (2013) 17:38 s Morikawou a Hattonem Ve výčtu favoritů je možná překvapivě, ovšem Australan moc dobře ví, jak hřiště pokořit. V roce 2013 v Augustě vyhrál po nezapomenutelném souboji s Ángelem Cabrerou.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud