19. července 2018 • 20:26

Squashistu Byrtuse čeká nejtěžší zkouška: světový šampionát juniorů

Autor: pk
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

V sobotu odletí do Indie na mistrovství světa juniorů ve squashi. Jedná se o týmovou soutěž chlapců do 19 let. Právě Viktor Byrtus bude největší hvězdou českého výběru. Od soboty do úterka se společně s Benjaminem Bergelem, Markem Panáčkem nebo Ondřejem Vorlíčkem střetne s těmi nejlepšími hráči. „Budu nasazená jednička v týmu, takže si zahraji parádní zápasy. Naše cíle jsou dané, chtěli bychom se dostat do nejlepší osmičky,“ vyhlásil Byrtus, který si v letošním roce zahrál finále evropského šampionátu.



Patří k největším talentům domácí squashové scény, což teď může prokázat na světovém šampionátu v Indii. Ze tříčlenné skupiny postupují dva nejlepší do turnajového pavouka pro šestnáct družstev. „Máme určitě silný tým a už dlouho jsme nehráli na tak významné akci. Alespoň zjistíme, jak na tom výkonnostně jsme,“ doplnil Byrtus, který se v letošním roce dostal do semifinále turnaje PSA v Polsku, což je prozatím jeho největší úspěch v kategorii dospělých.

„V následujícím roce bych rád organizovaněji a častěji hrál PSA turnaje v zahraničí. Chci se dostat do 150. místa v celosvětovém žebříčku. Pak si držet všechny důležité evropské turnaje,“ prohlásil Byrtus z ostravského klubu. Vrchol sezony bude mít jasný - mistrovství Evropy juniorů v Praze, které se uskuteční v březnu. Také proto se zaměřuje na mentální přípravu.

„Můj trenér Jan Mutina se hodně začal zajímat o psychologii sportu. Měli jsme dvě sezení, povídali jsme si o nervozitě, motivaci. O negativních myšlenkách. O soustředěnosti. Na to, že je samouk, tak to má dobře propracované. Zaměřujeme se na to, co může sportovní výkon omezit nebo zlepšit. To hodně rozhoduje v náročných zápasech,“ popisuje postupy Byrtus.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud