Michal Koštuřík
Premium
23. srpna 2020 • 18:30

Český unikát v házené: trio koučů v německé elitě. Proč jsou v kurzu?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zapište si to za uši. Nikdy tu nic takového nebylo a nejspíš už ani nebude. Česká házená vyšle do nové bundesligové sezony mužů tři hlavní trenéry, což je unikum. Jen domácích Němců je na lavičkách víc! Jde o historický průlom, o který se zasloužili Filip Jícha (Kiel), Daniel Kubeš (Nordhorn-Lingen) a Alois Mráz (Coburg). „Už jsem to hlásil kolegům z jiných odvětví. Který sport to má? Je to rarita, úplná bomba,“ vydechne Michal Barda, bývalý vynikající brankář a kouč. V zamčené části článku kromě jiného najdete rozhovor s Aloisem Mrázem i vizitky všech tří trenérů.



Německá bundesliga je považována za nejlepší a nejvyrovnanější soutěž na házenkářské planetě. Hned tři týmy ze dvaceti v ní na podzim povedou Češi. Reprezentanti národa, který nenáleží mezi házenkářské bašty. Jde o velkou, až neuvěřitelnou věc. Předchůdci Jíchy, Kubeše a Mráze jsou totiž jen dva. V letech 1986-1988 koučoval Jiří Vícha Grosswaldstadt a v roce 2005 přivedl Rastislav Trtík do bundesligy Melsungen. Až teď nastaly hotové žně, výjimečná éra.

KOUČOVÉ PODLE NÁRODNOSTI
Německo 15
Česko  3
Španělsko 1 (Ortega v Hannoveru)
Island 1 (Gudmundsson v Melsungenu)

Tři čeští trenéři mezi elitou, kteří vyšli z jedné generace. Ta sice nedosáhla na velkou medaili, ale její vůdci získali angažmá v top klubech a hráli v nich důležité role. „Z těch kluků vyzařuje, že všechny ty situace v kariéře zažili. Mají to zažrané pod kůží, jako vyšlapané boty. Vůbec se tím nezabývají, nemusí se k tomu pracně dobírat. Jsou věrohodní a hráči jim věří, “ soudí Barda.  

Filip Jícha, nejslavnější z trojice, bude obhajovat s THW Kiel mistrovský titul. „Filda je kategorie sama pro sebe,“ prohodí s úsměvem Barda. Na začátku října to má v německých halách pod krutým vlivem koronaviru celé vypuknout. „Je super, že tam máme tři trenéry. Svědčí to o jejich kvalitách a práci,“ oceňuje Jan Filip, trenér reprezentace. „Každý z nich je jiný,“ dodává.

Kdo jsou tedy tihle rekordmani? Bývalé výtečné spojky, spoluhráči, kamarádi a téměř vrstevníci. Nejstaršího Kubeše (dohrával jako pivot) dělí od nejmladšího Jíchy jen čtyři roky. Nejvíce trenérských zkušeností má právě Kubeš, jenž vedl šest let ve druhé lize Emsdetten. „Benjamínek“ Jícha funguje jako šéftrenér pouze rok, přesto už dokázal vrátit Kiel na vrchol. Tam se pohyboval i jako hráč, v roce 2010 se stal nejlepším házenkářem světa. „Věřím, že titul obhájí,“ říká Filip. Jícha byl vždy mimořádný. „Do nároďáku toho přinesl strašně moc. Něco, co tam dřív nebylo.“

Třetí do party Mráz dělá postupné cílevědomé krůčky a nyní dostal obrovskou šanci v celku nováčka z Coburgu. „Naše

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud