27. července 2018 • 10:26

Dokonalé mimikry. Opel Crossland X se povedl, prodeje totiž nelžou

Autor: Ondřej Šámal (Auto Tip)
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

27.7.

Nejmenší crossover s bleskem ve znaku stojí na francouzské technice, přitom to na první pohled nedává vůbec znát. Sdílení technologií patří k základům automobilového průmyslu. Pokud jim dokážete vtisknout svoji tvář, vlastně se nejedná o nic zavrženíhodného. Důkazem budiž Opel Crossland X, nejmenší crossover v nabídce německého výrobce. Ten vsadil na motory a platformu PF1 od již mateřského PSA, na níž už vyjíždí například velmi úspěšný Peugeot 2008. Tomu se během let podařilo propracovat do pozice jednoho z nejprodávanějších aut své třídy v Evropě.



Základ tvoří atmosférická verze zážehové dvanáctistovky s výkonem 60 kW, která v nabídce figuruje už i ve verzi Euro 6c, v jejímž rámci se přechází na realističtější proces měření emisí a spotřeby. K starší variantě této jednotky se navíc váže provedení schopné spalovat také LPG. Vedle toho nechybí ani přeplňovaný tříválec 1.2 Turbo s výkony 81 a 96 kilowattů. Benzinové agregáty tvoří v Česku drtivou většinu celkových registrací Crosslandu X, když diesely porážejí v poměru 660 ku 23.

Přesto vznětové motory ve složení nové patnáctistovky se 75 kilowatty a 1.6 CDTI (74 a 88 kW) se k charakteru vozu náramně hodí. Mají dostatek točivého motoru již v nízkých otáčkách, jsou kultivované a především příkladně úsporné. Bez větší námahy s nimi totiž můžete jezdit za pět litrů na 100 kilometrů.

Přístrojové desce na rozdíl od francouzského sourozence nechybějí klasické ovladače ventilaceFoto David Rajdl

U Opelu se již tradičně můžeme spolehnout na bohatou základní výbavu, která například u druhého ze tří stupňů Innovation zahrnuje například samočinnou dvouzónovou klimatizaci, automatické přepínání světel, dešťový senzor či 16“ kola z lehkých slitin. U nejvyšší linie Ultimate získáte navíc přední a zadní diodové světlomety, detekci chodců před vozidlem, navigační systém s pětipalcovou dotykovou obrazovkou, bezdrátovou nabíječku mobilních telefonů a spoustu dalších prvků komfortní výbavy.

Stejně jako v případě většího Grandlandu X s francouzským původem se budete muset spokojit pouze s pohonem předních kol, u městského crossoveru tento hendikep ovšem vůbec nevadí. Navíc Opel má v zásobě ještě model Mokka X, s nímž si čtyřkolku můžete v případě potřeby již zkombinovat.

Crossland X se základní kapacitou 410 litrů hravě vyrovná i o třídu větším kompaktůmFoto David Rajdl

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud