14. května 2012 • 00:03

Šokující vítěz Maldonado: Ve Venezuele se teď pořádně paří

Autor: Jakub Knoll
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

ROZHOVOR | Pátý závod letošní sezony, pátý vítěz! Sedmadvacetiletý Pastor Maldonado proměnil senzační sobotní pole position ve snad ještě více šokující nedělní vítězství. Horkokrevný Venezuelan tímto ukončil mnohaleté čekání týmu Williams na triumf ve formuli 1. Jeho zakladatel Sir Frank Williams si tak nemohl ke svým nedávným sedmdesátým narozeninám přát lepší dárek!



Opravdu jenom výjimečně se v tiskovém středisku během Velkých cen F1 stává, aby po projetí vítěze cílem většina přítomných žurnalistů vstala a začala spontánně tleskat.

Tým Williams, který patří k nejtradičnějším organizacím ve formuli 1, totiž během nedělního odpoledne ukončil takřka osmiletý vítězný půst. V tu chvíli se snad na okruhu v Montmeló nenašel jediný člověk, který by to této stáji z britského města Groove tento vysněný výsledek nepřál.

Williams se dočkal zásluhou mladého Pastora Maldonada, který si po excelentním výkonu dojel pro svůj premiérový primát v mistrovství světa F1.

Kdy jste si poprvé uvědomil, že by se vám dnes mohlo podařit zvítězit. Bylo to ve chvíli, kdy jste se ujal vedení?
Šanci na triumf jsem ucítil již po včerejší kvalifikaci, ve které jsme vybojovali první řadu. Když startujete z pole position, tak je vše mnohem jednodušší. Nepřestal jsem si věřit ani poté, co se mi úplně nevydařil start a já se propadl na druhou příčku za Fernanda. Věděl jsem, že závod bude dlouhý a společně s týmem jsme začali chystat strategii, která nás nakonec dovedla až k vítězství.

De facto během jednoho nedělního odpoledne jste se stal národním hrdinou. Dovedete si vůbec představit, co se nyní ve vaší vlasti odehrává?
Ve Venezuele se těším velké podpoře a zejména díky ní se nacházím tam, kde momentálně jsem. Moje země udělala mnoho proto, abych mohl ve formuli 1 závodit, a jsem jí za to velmi vděčný. Dnešní závod u nás určitě sledovalo hodně fanoušků a jsem si jistý, že se nyní všude odehrávají velké párty.

Členové týmu Williams se snaží uhasit plameny, které zachvátily stáj po vítězství ve Velké ceně Španělska
Členové týmu Williams se snaží uhasit plameny, které zachvátily stáj po vítězství ve Velké ceně Španělska

Do vedení jste se dostal krátce po absolvování druhé zastávky. Přibližně 15 kol před cílem vás však Fernando Alonso začal hodně stahovat. Obával jste se ho?
Abych byl upřímný, tak ani moc ne. Mým cílem bylo šetřit pneumatiky, jak jen to bylo možné, takže jsem ke konci trochu zvolnil z mého tempa. Fernando se toho pochopitelně snažil využít, ale myslím, že jsem měl vše plně pod kontrolou. A jak se později ukázalo, bylo to správné rozhodnutí.

Maldonado svým vítězstvím všechny překvapil.Foto Reuters

V minulé sezoně se váš tým hodně trápil a nakonec z toho byla nejhorší sezona v celé jeho historii. V čem podle vás tkví příčina obrovského zlepšení?
Pro náš tým je tento výsledek velkým zadostiučiněním. Věřím také, že tato výhra pro nás bude velkým motivačním prvkem do dalších závodů. Stáj Williams čekala na výhru ve Velké ceně řadu let a nyní to konečně vyšlo. Přes zimu jsme udělali řadu obměn, které se mimo jiné týkaly i personálního složení. Kompletně jsme také změnili přístup ke stavbě monopostu.

Příští závod se odehraje na městském okruhu v Monte Carlu, kde jste byl vloni velmi rychlý a dařilo se vám tam i v juniorských sériích. Troufáte si, že byste mohl zopakovat tento úspěch?
Myslím si, že je možné úplně všechno. Máme nyní konkurenceschopný vůz, se kterým můžeme pomýšlet na skvělá umístění. Na druhou stranu je celé mistrovství velmi vyrovnané a rozhodují minimální rozdíly. Naším cílem nyní je pokračovat v efektivním vývoji našeho monopostu a udržet naše tempo. Jsem přesvědčen o tom, že jdeme správným směrem.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud