27. listopadu 2013 • 18:18

Kdepak Vettel... Hvězdou formule 1 se stal Hamiltonův buldok

Autor: jrš, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE | Od letošní sezony má aristokratický svět miliardářů dalšího člena – psa Roscoa. Jako jediné zvíře obdržel permanentní vstupenku do paddocku F1. Tu si u vedení nejprestižnějšího motoristického šampionátu vydupal jeho páníček Lewis Hamilton. „Od dětství jsem měl kolem sebe psy. Moje máma jich měla pět a můj táta také,“ vyprávěl pilot Mercedesu.



Závodníci formule 1 nejsou zvrhlými uctívači rychlosti a volného způsobu života. Mají běžné zájmy, koníčky. Například Adrian Sutil hraje na piano, Jenson Button aktivně běhá, Fernando Alonso miluje cyklistiku a Sebastian Vettel zase klasickou hudbu a britský humor. Lewis Hamilton možná není kynologem, do zvířecích mazlíčků se ale zamiloval.

Byla to právě jeho matka, která mu pořídila anglického buldoka k Vánocům. Prý si ho vždycky přál. Od té doby se Roscoe stal nejbližší bytostí pro Hamiltona. „Je se mnou pořád. Když si balím věci do tašky, sleduje mě. Když jsem na počítači a vyřizuji maily, leží mi na nohou. A když jdu spát, vyskočí na postel a slyším jeho roztomilé chrápání,“ popisuje mistr světa z roku 2008 soužití se svým psem.

Mazlíček. Lewis Hamilton se zamiloval do anglického buldoka, se kterým tráví hodně času.
Mazlíček. Lewis Hamilton se zamiloval do anglického buldoka,  se kterým tráví hodně času.

Bývalý pilot McLarenu, který před letošní sezonou přestoupil do německé stáje Mercedes, chce s ním trávit čas i na závodech formule 1. Jenže jak dostat zvíře do paddocku, kam bez vstupní karty s čipem nepustí bez výjimky nikoho? Hamilton se rozhodl lobbovat v nejvyšších patrech, přímo u Bernieho Ecclestona, šéfa F1.

„Poslal jsem mu fotografii Roscoa a napsal, že je mým nejlepším přítelem. I Bernie má rád psy, pochopil to a zařídil mu permanentní kartu. Dokonce i s fotkou,“ smál se Hamilton. Celoroční akreditace do zázemí formule 1 vyjde na milion liber (přes 30 milionů korun). Prominentní buldok ji na rozdíl od bohatých šejků či majitelů stájí a sponzorů dostal zadarmo. VIP se vším všudy. Kvůli němu pořídil britský pilot luxusní motorhome za 220 tisíc liber (6,6 milionu korun) s proti hlučnými komponenty. „Musíme být přeci opatrní, protože monoposty jsou pěkně hlasité i pro člověka, natož pro psa,“ vysvětloval Hamilton.

Roscoe se stal hvězdou paddocku, letošním hitem jinak celkem nudné sezony F1, ve které neotřesitelně vládl Vettel a stáj Red Bull. Hamilton s ním zavedl nový rituál – před pátečními tréninky si vyrazí s buldokem na procházku po trati a neustále ho fotí. Posadí ho do formule, packy opře o volant a vše pošle na Twitter. „Můj pilot-pes a budoucí šampion,“ připíše k tomu na svůj účet. Neodmyslitelně patří k sobě. Dokonce tak, že si z toho soupeři dělají legraci.

„Kde je Roscoe?“ napsal tým Lotus na své formule během testování v Silverstonu, kam Hamilton nemohl odcestovat (kvůli trestu za nepovolené testování pneumatik Pirelli). A Hamilton kontroval na Twitteru s fotkou svého psa, kterého položil na štos gum. „Lidi netřeba panikařit. Roscoe je tady a zkouší nové pneumatiky.“

Ve chvíli, kdy se Hamiltonovi nedařilo, a prohrával s týmovým kolegou Nico Rosbergem, přišla kritika. Jeho maskot Roscoe ho prý až příliš rozptyluje. Nikiho Laudu, jenž v současnosti patří k vedení Mercedesu, výtky na životní styl Hamiltona naštvaly. „Měl by mít k..va možnost dělat si, co chce. Pokud bude šťastný, projeví se to pozitivně i na jeho výkonech. Dokud místo něho nezávodí jeho pes, nemám s tím absolutně žádný problém,“ tvrdil trojnásobný mistr světa. „Svého psa úplně zbožňuje. Jeho společnost mu pomáhá.“

V letošní sezoně skončil britský pilot na celkovém čtvrtém místě a vyhrál jeden závod, a to v Maďarsku. Pomoci v příští sezoně mu má i další přírůstek do rodiny – několikatýdenní fenka anglického buldoka Coco.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud