22. června 2014 • 17:27

Vítězný Rosberg: Jednoduchý závod? Celý závod jsem jel nadoraz

Autor: Jakub Knoll
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lídr šampionátu F1 Nico Rosberg oslavil v obnovené GP Rakouska své třetí letošní vítězství a o dalších sedm bodů navýšil svůj náskok v mistrovské tabulce před Lewisem Hamiltonem, který dojel na Red Bull Ringu těsně za ním.



 Pro Mercedes to sice bylo již šesté letošní dvojité vítězství, ale tentokrát se nerodilo příliš lehce, jelikož v úvodu závodu udávaly tempo williamsy. Po prvních pit stopech se však Felipe Massa s Valtteri Bottasem postupně propadli za Rosberga s Hamiltonem, takže se tým Franka Williamse nakonec musel spokojit s body za třetí a čtvrté místo.

Dnes jste získal své třetí vítězství v probíhající sezoně a šesté celkově. Jak jste celý závod viděl z vašeho pohledu?
"Určitě to nebyl nejjednodušší závod, musel jsem jet neustále na limitu. Na konci jsem měl však rychlé auto a to mi hodně pomohlo. Je opravdu skvělé, že se nám podařilo ukořistit další dvojité vítězství. Je super, že se F1 opět vrátila do Rakouska. Místní jsou výbornými fanoušky, takže si svou velkou cenu zaslouží."  

Obnovenou Velkou cenu Rakouska F1 ovládli jezdci Mercedesu. Potřetí v sezoně vyhrál německý lídr MS Nico Rosberg, Brit Lewis Hamilton byl druhýFoto Reuters
Opět jste dokázal navýšit váš náskok v čele šampionátu. Po startu jste si sice nepolepšil, ale poté se zdálo, že vám vše vychází podle plánu, je to tak?
"Bylo to přesně tak, jak jsme chtěli. Dobře jsem odstartoval a přestože jsem posléze vybojované místo brzy ztratil, věřil jsem, že máme velkou šanci na dobrý výsledek. Věděli jsme, že máme skvělou rychlost a oproti konkurenci také pomalejší degradaci pneumatik, což se potvrdilo. Z výhry jsem extrémně šťastný a stejně tak z navýšení náskoku."

Jak jste viděl závěr závodu? Neobával jste se toho, že by na vás mohl váš týmový kolega Lewis Hamilton úspěšně zaútočit?
"Ani ne, doufal jsem si, že to vyjde. Měl jsem určitý náskok a přestože mi trochu odcházely pneumatiky, cítil jsem, že mám všechno pod kontrolou. Myslím, že v předešlých závodech byly naše souboje mnohem dramatičtější. Tentokrát to bylo jasnější."

Po osmi z 19 závodů se můžete těšit z náskoku, který činí 29 bodů, což je více než se uděluje za jedno vítězství. Co tomu říkáte?
"Mít takový náskok je pochopitelně hezké, ale stále je příliš brzy, abych se tím nějak zaobíral. Snažím si užívat každý závod, protože mám k dispozici výborný vůz a koncentruji se na každý závod zvlášť. Zkrátka krok za krokem. Už nyní se moc těším do Silverstone, kde je skvělý okruh a rád bych tam zvítězil."

Po sobotní kvalifikaci, ve které jste obsadil třetí pozici, jste vypadal velmi odhodlaně a hodně jste si věřil zisk na další vítězství. To byl velký rozdíl oproti tomu, co říkali jezdci Williamsu, kteří se přitom kvalifikovali před vámi. Kde jste bral takovou jistotu?
"Už od pátečních jízd jsme věděli, že na delší vzdálenosti máme rychlejší auto než Williams. Navíc se mi kvalifikace příliš nepovedla, když se mi nepodařilo dát dohromady bezchybné kolo. To byl hlavní důvod mého optimismu. Vítězství ale nikdy nemáte jisté, protože nikdy nevíte, jak se závod nakonec vyvine."

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud