Michal Štěpanovský
22. května 2021 • 18:28

Nehoda, nebo taktika? Leclerc bizarně vyhrál kvalifikaci v Monaku

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kvalifikaci na Velkou cenu Monaka 2021 formule 1 vyhrál Charles Leclerc. Ovšem půl minuty před koncem rozbil vůz o svodidla. Pokud by museli mechanici týmu Ferrari vyměnit převodovku, propadl by se o pět míst. Jestli se současná situace nezmění, bylo by to první pole position pro italskou stáj od konce října 2019 v Mexiku.



Jelikož je Leclerc Monačan, byl by prvním domácím jezdcem, kdo stál v automobilových závodech v Monte Carlu na nejlepší pozici od roku 1936. Tehdy to dokázal legendární Louis Chiron. „Je škoda skončit ve zdi. Zároveň jsem ale neskutečně spokojený s měřeným kolem,“ uvedl Leclerc, který zároveň přiznal, že se bojí o převodovku. Třiadvacetiletý jezdec ulomil v pravé zatáčce pravé přední kolo a s neovladatelným vozem následně trefil svodidla.

Do složité situace se dostal obhájce titulu a vítěz tří letošních závodů Lewis Hamilton (Mercedes). V okamžiku předčasného konce kvalifikace byl v polovině okruhu, takže neměl čas svůj výsledek zlepšit. Takhle odstartuje do závodů sedmý. Je to jeho nejhorší kvalifikační výsledek od července 2018 v Německu. Tam začínal závod jako čtrnáctý a nakonec vyhrál.

„Musíme se vrátit k rýsovacímu prknu. Měli jsme problémy se zahřátím pneumatik a nedařilo se nám zrychlovat. Ze sedmého místa není reálná šance v Monaku vyhrát,“ prohlásil Hamilton po kvalifikaci.

Současná situace nahrává druhému na startu Maxu Verstappenovi (Red Bull). Vzhledem k tomu, že má ztrátu čtrnáct bodů na Hamiltona, který odstartuje jako sedmý, může se po Monaku měnit lídr šampionátu. Dlouhodobé statistiky říkají, že z 66 ročníků vyhrál 47 závodů jezdec, který startoval z nejlepší pozice. Za posledních deset zvítězil devětkrát jeden z jezdců z první řady. Kdo to bude v neděli?

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud