Marie Sehnálková
Premium
17. března 2023 • 15:40

Čech vedl Fittipaldiho vnuky, mluví o fyzičce pro řízení formule i stravě

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sednete do auta a zatáčíte volantem doleva nebo doprava. Tak si mnozí představují závodění v monopostech. Realita je ale podstatně jiná. „Je to fyzicky velmi náročné, piloti musí být v opravdu špičkové kondici,“ míní trenér Martin Košťál, který spolupracoval i s vnuky slavného brazilského pilota Emersona Fittipaldiho.



Jméno legendárního závodníka Emersona Fittipaldiho znají díky hlášce „Jezdíš jako Fittipaldi“ i ti, kteří motorsport jinak příliš nesledují. Bývalý pilot je jednou z ikon brazilského sportu. Když se stal na počátku 70. let dvakrát mistrem světa v závodech formule 1, bylo nadšení fanoušků stejné jako při Pelého gólech.

V rodinné tradici nyní pokračují Emersonovi vnuci. Šestadvacetiletý Pietro je rezervním pilotem Haasu, o pět let mladší Enzo aktuálně soutěží v seriálu formule 2. Není to tak dávno, co jste mladé Brazilce mohli pravidelně potkávat v Praze. Oba tu totiž trénovali pod vedením kondičního trenéra Martina Košťála. A jak ke spolupráci mezi Čechem a slavnou rodinou Fittipaldi vůbec došlo?

„Je to už víc než deset let, co jsem trénoval bývalého českého závodníka Honzu Charouze. Pak dlouho nic a asi dva roky zpátky se mi ozval manažer českého týmu Charouz Racing, který měl v té době týmy ve formuli 3 a ve formuli 2,“ vypráví Martin Košťál.

„Řekli mi, že za ně jezdí Enzo Fittipaldi, který je po těžké bouračce a potřebuje se dostat do kondice. Zeptali se mě, jestli bych ho nemohl dát do kupy. K tomu se pak přidal i jeho starší bratr Pietro.“

S oběma piloty trávil trenér čas mezi závody. Kondiční příprava zahrnovala minimálně hodinu a půl denně. „Tréninky byly vždycky ráno, následovala regenerace, oběd a pak další minimálně tři hodiny

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud