Jiří Punčochář
3. srpna 2017 • 15:41

Piloti z MotoGP řádili na vlnách, diváky bavil „nemehlo“ Crutchlow

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Krátce před začátkem ostrého programu motocyklové Grand Prix v Brně se parta jezdců vydala z Masarykova okruhu na Brněnskou přehradu, kde si vyzkoušeli jízdu na jet surfech, což jsou prkna na vodu, poháněná motorem. Za akcí stál nadšený propagátor a mistr světa v této disciplíně Jakub Kornfeil, na motorce účastník třídy Moto3. Někteří piloti začali místo exhibice hned závodit i na vodě, po dvě hodiny bavili sebe i fanoušky.



Zkušený anglický závodník Cal Crutchlow má v Brně excelentní bilanci, vloni zde vybojoval jedno ze svých dvou prvenství v závodě MotoGP, daří se mu zde. Alespoň pokud jde o asfalt Masarykova okruhu.

O 10 kilometrů vzdušnou čarou dál, na Brněnské přehradě, patřil v exhibičním závodě na jet surfech k nejhorším. „Největší nemehlo,“ komentoval jeho výkon bez obalu Jakub Kornfeil, naopak zkušený jezdec na jet surfu.

Prkno s motorem a šup na vodu! Hvězdy brněnské GP řádily na přehradě
Video se připravuje ...

Několikáté léto v řadě na motorovém prkně řádí v Česku i ve světě, až se jeho záliba dostala na program tradičního pre-eventu, tedy akce, konané jako oficiální propagační součást Grand Prix. Karel Abraham, Jonas Folger, Franco Morbidelli, Thomas Lüthi, Mattia Pasini, Enea Bastianini a další závodníci si na přehradě zpestřili čekání na páteční první tréninky.

U některých bylo vidět, že na jet surfu závodili stejně jako na motorce. Třeba Pasini je známý pro svoji horkokrevnost, nevyhýbají se mu pády. A Ital se hned mezi bójkami, vytyčenými do profilu Masarykova okruhu, hnal naplno.

„Pasini na tom umí, vloni si ode mě koupil prkno, vezl jsem mu ho na Sachsenring. Dobře na tom jede i Folger, Karel Abraham taky. Většině kluků to jde. No a pak je tu Anglán, číslo 35,“ ukazoval Kornfeil z legrace na Crutchlowa. „On potřebuje pokrčit nohy, má je strašně zatnuté, napnuté. Je potřeba je pokrčit, nechat prkno jet, protože vodu nepřetlačíte,“ radil na dálku český závodník.

Vedoucí závodnice MS Martina Bravencová na brněnské přehradě předvedla, jak se jezdí na motorovém surfu
Vedoucí závodnice MS Martina Bravencová na brněnské přehradě předvedla, jak se jezdí na motorovém surfu

Krátce po poledni odhadoval, že mechanici nebudou stíhat dolévat do prken benzín a jezdce bude problém dostat z přehrady zpátky na Masarykův okruh. Bylo znát, že závodníky jiný způsob zábavy chytil.

Prkna, která Kornfeil používá, jezdí rychlostí 50 - 62 kilometrů v hodině. „A taky těm klukům stačí málo. Jak jedou dva vedle sebe, už závodí. Musí se krotit, jelikož víme, že může jít o hubu,“ hodnotil počínání ostatních Karel Abraham.

Také jemu se jet surf zamlouval, i když běžně vodní sporty nevyhledává. Rád cestuje na motocyklu po světě, v létě navštívil Černobyl, skáče s padákem, vyhledává adrenalin – jen vodní sporty nemusí. „Protože mi zpravidla nejdou,“ vyložil. S jet surfem si začal „tykat“ poměrně brzo.

„Nejtěžší je naučit se na tom stoupnut a rozjet se. Momentálně překonávám problémy na rovince a na vlnách, protože jak jsou vlny, tak to dost rozhazuje. V zatáčkách se utápí špice. Není to tedy jednoduché, ale evidentně se na tom dá rozjet dost rychle. Pak jde o zdokonalování a o trénink,“ komentoval dovádění.

Motorové prkno věnoval Kornfeil i italské hvězdě Valentinovi Rossimu, ten ale mezi účastníky chyběl. „Dlouho jsem ale neviděl nikoho smát se tak dlouho v kuse jako Rossiho, když jsme se o surfech bavili. Bylo vidět, že ho zaujaly,“ povšiml si Kornfeil.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud